Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rhinosinusitis chr exac.


Autor Poruka

Marijana

12.06.2006. 15:17

Diagnoza: Rhinosinusitis chr exac.

-Imam 30 g.
-Prije 7g. sam imala dvije operacije sinusa, nemam nalaze iz tog vremena. Prva operacija je bila čišćenje kanala, a druga je bila otvaranje kanala srasle hrskavice. Prije toga je bilo punktiranje, Čok-čok, terapija penicilinom i ništa od toga nije pomoglo, onda su krenuli drastičnom metodom.
-Početkom godine sam se prehladila te je ponovo krenula upala. Izrazito jaka hunjavica, osjećaj utrnutosti i sinusa i desnih i gornjeg reda zuba. Jako često kihanje. Temperatura 37,5.
Temperatura pala pomoću Andola.
Osobni liječnik mi je prepisao Ceporex, terapija prošla bez ikakvog pomaka.
Mjesec dana nakon toga dobila Sumamed, terapija prošla također bez pomaka.
-Nakon toga otišla na testiranje za alergije, inhalacijski kućna prašina, plijesni, bakterije, tkanine (svila, sintetika, vuna, pamuk ) sve negativno.
- RTG: ?Na snimci par.sinusa vide se rubna zasjenjenja oba max.sinusa. Septum nosa je deviran udesno. Nosni hodnici su također većim dijelom zasjenjeni.?
-Otišla specijalisti koji mi je prepisao Makcin SR (14dana), te Inhalacija Aerosol A (10dana).
Nakon toga sam bila na kontroli gdje je specijalist primjetio poboljšanje. Naručio me na kontrolu za mjesec dana uz svakodnevnu primjenu Flixonase spreja.

-Sad je prošlo tih mjesec dana i trebam ići na kontrolu.
Slučajno sam bila na CT, te sam zamolila da pogledaju i sinuse.
-Nalaz CT: Desni frontalni sinus je uredne pneumatizacije i transparencije. Desni frontalni sinus je hipoplastičan i ispunjen sekretom. Vidljiva devijacija septuma udesno. U kaudalnom recesusu lijevog maksilarnog sinusa vidljiv je sekret. Desni maksilarni sinus je ispunjen polipoznim masama kao i nosni hodnici koji komuniciraju širokim otvorom sa sinusima.

-Trenutno stanje je: Začepljenost sa desne strane konstantna, na lijevoj strani tokom dana prohodno. Učestala hunjavica uz utrnutost desne strane (sinusa, desni, te zuba).Bez temperature. U međuvremenu sam primjetila da slabije čijem.

Molila bih Vas savjet oko toga što da pitam doktora, jer vidim ako me opet pošalje kući da si nasprejam Fliksonaze ili Operil, da mi se stanje neće tako lako popravit. Ovo začepljenje traje već punih pet mjeseci.
Također Vas molim za Vaše mišljene.

prof. dr. Željko Bumber

13.06.2006. 07:56

Učinite L diferencijalno (Eo u krvi ?). Bris nosa citološki i bakteriološki.
RIST. CT ukazuje na mogućnost reoperacije /FESS/.
Kontrola kod vašeg rinokirurga s tim nalazima.