Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zeleni iscjedak iz nosa


Autor Poruka

sonja0504

11.05.2010. 11:05

Poštovani doktore Parazajder,

zanima me da li je potreban antibiotik za spomenuti zeleni iscjedak iz nosa, s obzirom da četverogodišnje dijete nema nikakvih drugih simptoma.
Ona je odličnog općeg stanja jedino što je nos gotovo stalno pun i redovito ga dobro ispuše - ali zeleno!
Pedijatrica nam je svojedobno rekla da je beskorisno raditi bris ako dijete nema temperaturu, da ona vjerojatno nosi neku balkteriju,ali da antib. neće dobiti!
Zahvaljujem unaprijed!

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 20:45

Ukoliko dijete nema drugih simptoma, za početak je dovoljna dobra toaleta nosa fiziološkom otopinom uz redovito ispuhivanje nosa. Ukoliko stanje potraje dulje (više od dva tjedna), pogotovo u toplim mjesecima kada je učestalost respiratornih infekcija bitno rjeđa, potreban je pregled kako bi se utvrdilo postoji li potreba za antibiotskom terapijom. Bitan je i podatak o disanju djeteta, tj diše li na usta ili nos te da li noću hrče, kako bi se procijenilo postoji li eventualno uvećanje adenoidnih vegetacija koje može podržavati takvo stanje.
Lijep pozdrav!