Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

đurđica

08.09.2005. 17:27

Poštovani dr. Richteru,
kad je moj sin bio star 10 mjeseci na Vašu sugestiju smo ga zbog neurodermitisa vodili na prick testiranje i otkrili alergiju na pšenicu, kravlje mlijeko i lješnjak. Dosljedno smo provodili eliminacijsku dijetu i šest mjeseci kasnije, u travnju ove godine, napravili testiranje in vitro te doznali da je alergija na mlijeko ostala, a nestala ona na pšenicu i lješnjak.
U zadnjih mjesec dana naš sin je nakon svakog boravka na otvorenom počeo reagirati kihanjem i dugotrajnim trljanjem očiju. Pretpostavljamo da se radi o alergiji na ambroziju ili neki drugi inhalacijski alergen, jer se stanje popravlja čim cijeli dan provede doma. Zasad ga držimo doma i jurimo vani samo ako pada kiša sad
Zanima me koje bismo testiranje sad trebali napraviti? Naručeni smo na redovitu kontrolu na Srebrnjaku u listopadu, pa bismo usput odmah obavili i alergološku obradu. Što Vi predlažete?
Usput, ne dajemo djetetu nikakve lijekove, a kožu, koja je na vrlo malim područjima crvena i suha, povremeno namažemo elidelom na koji odlično reagira.
Hvala.

Dr. Darko Richter

08.09.2005. 21:00

Treba učiniti testiranje na inhalacijske alergene, tu nema nikakvih tajni, i ono je standardizirano, pa se vi o tome ne morate pitati. Očito ima simptome peludne hunjavice iliti alergijskog rinokonjunktivitisa, pa, iako u šematiziranim glavama mnogih liječnika još nije u dobi za imati tu bolest, ipak je činjenica da peludnu hunjavicu može imati već kao dojenče, a svakako i malo dijete od 1-2 g. starosti.