Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Astma ili bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Goga

13.09.2005. 13:59

Stovani doktore Richter -
najprije srdacan pozdrav. Redovito citam ovaj forum i izuzetno cijenim vase savjete roditeljima. Majka sam četverogodišnje djevojčice kojoj je dokazana alergija na grinju, ambroziju, peludi trava i korova, uz to ima dermatitis po rucicama i pregibima nozica - vise manje pod kontrolom (neutralne kreme, kupke i po potrebi triderm ili elocom kratkotrajno i sl.) Pije Zyrtec kao profilaksu, pokušavamo kontrolirali okolinu i svesti alergene na što manju mjeru. Inače zdrava. Upoznati smo sa vjerojatnošću da se kod nje razvije astma, ali razmisljamo pozitivno i pokusavamo sto dulje prolongirati njezin nastanak. Ipak nakon povratka sa mora ove godine (tijekom kojeg joj se koza izvanredno oporavila i u potpunosti zacijelila) - primjećujem da ima izraziti zadah iz ustiju, te na mandulama gnojne čvoriće i začepljen nosić bez temp. Doktorica opće prakse upućuje na bris ždrijela i nosa. Bris ždrijela je više bio bris ustiju, jer je grizla špatulu i nije htjela otvoriti usta. Oba brisa fiziološka flora. U medjuvremenu dobija temp. 38 C, počinje kašljati, ponovno kod doktorice dobija Silapen 1000, Sterimar, Ventolin sirup i Ventolin inhalacije (4 dana) dijagnoza bronhitis. Vec drugog dana terapije joj je puno bolje, kašalj produktivan (naučila da iskašljava sadržaj). Javljamo se sedmog dana na redovitu kontrolu stanje je puno bolje i moze u vrtić. Trazimo i uputnicu za specijalistu pedijatra koji dijete redovito kontrolira (alergije) i on odmah ordinira dysplacement (puno gnojno seroznog sadržaja), kontrolu plinova u krvi (PO2 95%), čuje blaži "wheezing" nad plućima i dijagnosticira astmu u egzacerbaciji. Terapija Ventolin na babyhaler 3@1 potisak, Flixotide 2@2 potiska. Molim vas nemojte me krivo shvatiti, uopće ne dovodim u pitanje nečiju stručnost i znam da i infekt moze biti triger za nastanak astme, ali da li se može na osnovi stetoskopskog nalaza postaviti dijagnoza? Lijekovi za astmu nisu bas bezopasni, ali jasno mi je da ih dijete mora koristiti ukoliko stvarno ima astmu. Koji su dijagnostički postupci za dokazivanje astme?

Dr. Darko Richter

13.09.2005. 20:08

Da li dijagnoza na temelju stetoskopa? U dobi vaše kćerke, to je isključivo moguće samo na temelju stetoskopa, a druga je mogućnost de se uđe bronhoskopom, ili kirurški, u grudni koš i uzme komadić bronhalne sluznice radi histološke analize, na što sigurno ne biste pristali, a da slučajno pristanete, ne bi na kraju pristao doktor. No, ovo što sam rekao, ne znači odmah i da bih se 100% složio s dijagnozom astme, iako sigurno ne bih ni ja bio daleko od nje, rekao vam to taj čas, ili nakon par mjeseci dodatnog promatranja. Pretpostavljam da taj vaš doktor ima pogled u prijašnja stanja i razvoj alergijskih manifestacija u vaše kćerke, pa bih ga poslušao. Vaš mi opis dijagnostike i postupka liči na Srebrnjak, pa nije isključeno niti da sam ja taj vaš doktor, ili se varam?

Goga

14.09.2005. 09:01

U pravu ste sto se tice institucije, ipak niste naš doktor mada bismo vas željeli posjetiti (zaista ničiju stručnost ne dovodim u pitanje i pomalo mi je neugodno pojaviti se sa povijesti bolesti i pečatom drugog pedijatra vašeg kolege ili kolegice jer znam da uspjeh liječenja ovisi i o povjerenju koje kao pacijent, ili mama pacijentice dajete svom liječniku, ali...)
Dijete do sata osim alergijskih manifestacija u obliku dermatitisa (koji se pomalo povlači, pod utjecajem ljeta, mora, rasta) i ponekad kihanja i suzenja očiju kada se nadje u blizini alergena (livada ili polje kukuruza - to nije dokazana alergija, ali odmah reagira suzenjem očiju i kihanjem) nema drugih tegoba. Nije često bolesna, ne kašlje, mirno spava, osim sto sam u zadnju godinu dana primjetila da spava otvorenih ustiju - hrče (nosna vegetacija?) i unazad mjesec dana izrazito ognojene mandule. Do treće godine nije pohađala kolektiv. Nadam se da je opis dosadašnjed stanja bio dovoljno iscrpan. Da li da vas posjetimo?
Zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam.

Dr. Darko Richter

14.09.2005. 13:47

Možete, iza 25. o.mj.