Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bakterija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

19.09.2005. 12:28

Postovani,

Mom sinu, koji ima 4 godine, je u nosu pronadjena bakterija MORAXELLA CATARRHALIS.Bris grla je uredan. On je trenutno pod terapijom Cliacila, zbog upale grla. Antibiogram je pokazao da je bakterija rezistentna na penicilinske preparate. Mom sinu je nakon 7 dana terapije puno bolje, tako da izgleda da je ipak reagovao na terapiju. Da li je moguce da je izazivac infekcije na grlu nekakva druga bakterija? Da li treba sad da lijecimo i MORAXELL-u, s obzirom da sam procitala da moze biti uzrocnik i tezih oboljenja, pa cak i meningitisa. Pokazalo se u antibiogramu da je ta bakterija osjetljiva na Eritromicin. Da li da terapiju nastavimo s njim? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav,
Sandra

Dr. Darko Richter

19.09.2005. 14:45

Nisam cuo da bi moraksela uzrokovala meningitis. Ako je djetetu bolje, ne treba dalje nista poduzimati. Samo bi se jedno kliconostvo zamijenilo drugim.

Sandra

19.09.2005. 15:42

Postovani dr. Richter,

Hvala Vam na brzom odgovoru. Inace podatke vezane za morakselu sam pronasla na internetu, tacnije na stranici,www.emedicine.com Evo tog isjecka :

Background: Moraxella catarrhalis is a gram-negative, aerobic,
oxidase-positive diplococcus that was described for the first time in 1896 with the name Mikrokokkus catarrhalis. The organism has also been known as Micrococcus catarrhalis, Neisseria catarrhalis, and Branhamella catarrhalis. For most of the 20th century, M catarrhalis was considered a saprophyte of the upper respiratory tract with no significant pathogenic consequences.

Although the commensal status of M catarrhalis in the nasopharynx is still accepted, the organism is a common cause of otitis media and sinusitis and an occasional cause of laryngitis. M catarrhalis causes bronchitis or pneumonia in children and adults with underlying chronic lung disease and is occasionally a cause of bacteremia or meningitis, especially in patients who are immunocompromised. Bacteremia can be complicated by local infections such as osteomyelitis or septic arthritis. M catarrhalis is also associated with nosocomial infections.

Jos jednom lijep pozdrav!

Dr. Darko Richter

22.09.2005. 17:08

U imunokompromitirane osobe uzoričnik infekcije bilo kojeg organa ili situsa u ljudskom tijelu može biti skoro bilo koja poznata klica, osobito one koje su normalni stanovnici raznih površina ljudskog dijela (kože, sluznice orofarinska, crijeva itd.). Ako je dijete imunokompromitirano, onda je moraksela jedan od mogućih uzorčnika na repu kolone, jer se neki drugi znatno brže umnažaju i inficiraju organizam bez obrane.