Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


traheotomija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

davor

21.09.2005. 21:57

Poštovani,

Dijete mi ima tri i pol mjeseca,ženskog je spola i zove se Nika.
Od rođenja je u bolnici Kbc-rebro.Rođena je sa srčanom greškom-suženje aorte koja je uspješno operirana u Grazu(LKH)sa jedanaest dana starosti.Uz tu srčanu grešku ima i prijelaz između zalisaka i klijetki.
Ima problema sa bubrezima,jetrom te sa plučima(desno plučno krilo nije razvijeno i ima naotečen desni bronh).Od početka svog života je na aparatu za kisik ili na respiratoru ili na tlačnoj potpori sve zavisi od njenog stanja.Kad god joj izvade tubus(zbog bronhoskopije) ona se nakon nekoliko sati počne gušiti-jako teško disati.Do prije pet dana nisu mogli sa sigurnošću znati šta uzrokuje teško disanje,pretpostavke su bile da nešto nije uredu sa dušnikom.
Otkrili su da jezik pada u ulaz dušnika zato što zadnji mišići jezika ne funkcioniraju kako treba te da se zbog toga Nika guši.
Jučer su joj stavili kanilu i rekli su mi da se mišići jezika ne mogu operirati, niti posebno vježbati te da će se vjerovatno njenim rastom i hranjenjem mišići očvrsnuti.
Da li se gdje mogu operacijskim zahvatom ili vježbom poboljšati ili izlječiti zadnji mišići jezika. Hvala.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.09.2005. 07:57

Cijenjeni gospodine,
u Vašeg se djeteta zaista radi o složenoj patologiji za čije je rješavanje potrebno i vrijeme i iznad svega vrhunski stručni tim koji se upravo nalazi u ustanovi koju ste naveli. Nisu mi poznate metode vježbi zadnjih mišića jezika, ali mogućnosti fiksacije (do određene mjere) jezika postoje, ali su tehnički složene, pa je pitanje da li su provedive u Vašeg djeteta, a imaju i komplikacije. To je, međutim, općenit odgovor na Vaše pitanje jer indikacije za tu operaciju su u pravilu sasvim druge ! No, naziv Vaše poruke je: traheotomija, pa se pitam da li Vam je ta metoda "olakšanja" disanja predložena. Ona zaista omogućuje bolje disanje u slučajevima kada je zapreka disanju u gornjim dijeloma dišnih putova. Zahvat je jednostavan i obično privremen.
Razumijem Vaše brige jer je dijete zaista teško bolesno, ali Vas želim još jednom uvjeriti da se nalazi na najboljem mogućem mjestu i preporučam Vam da imate povjerenje u liječnike.
Maloj Niki i njenim roditeljima od srca želim sve najbolje !