Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bronchitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noaema

25.03.2010. 15:55

Štovani doktore Richter molim Vas vaše mišljenje glede terapije.
Žensko dijete 1g4mj 9,400g u popodnevnim satima dobiva temperaturu 37.8 praćenu produktivnim kašljem te nakon pregleda pedijatrice utvđuje da ima upalu uha i grla propisuje Zinat 4ml svakih 12h,Ephedrin 0,25% kapi 3 puta dnevno,te prospan sirup 3 puta na dan.Temperatura se nastavlja cijeli dan četvrtak,petak do 39,3 u uhu,u subotu odlazimo u dežurnu pedijatrijsku ambulantu gdje nas upućuju na pregled u bolnicu pd dijagnozom st.febrilis.
Ambulantni list: Klinički žensko dijete,febrilna T.38,3 C,koža bez osipa i peteheja,eupnoična,eukardna,povremeno se zakašlje,jezik vlažan,ždrijelo i tonzile hiperemične,na tonzilama po koja vezikulica,meningizam negativan,na plućima difuzno po koji bronhitični hropčić,srčana akcija ritmična,jasnih tonova,abdomen mekan,neurostatus uredan.U nalazima CRP2.9, E4.75, Hgb 124, Htc 0.387, Mch 26, MCHC 320, L 6.3, Trc 244.Nalaz urina također uredan.
Th: Zinnat 2x6ml ,ventolin 0.3 u do 4mlf.o. prospan sirup ephedrin 3x3 dijagnoza: Bronchitis obstructiva acuta.
Temperatura se nastavlja još dva dana te na kontroli 23.03 prije dva dana nastavljaju s Zinnatom dok ne popije još jednu bočicu što mi nije logično jer piše u uputstvima najviše 10 dana a već pije 8 dana i ima više od pola bočice za popiti i uvode nam ventolin sirup 2x 1,5ml ujutro i navečer te dalje s prospanom i kapima do daljnjeg...
Kada sam došla po recept kod naše pedijatrice za novu bočicu zinnata ona je bila na mene ljuta kao da sam ja tražila da povećaju dozu zinnata i rekla da nece ništa komentirati tako da Vas molim mišljenje o toj terapiji.Dijete nema više temperaturu ali je jako promukla sa napadima produktivnog kašlja(zna povratiti šlajm),nos ima rijedak iscjedak,apetit slab.

Darko Richter, dr. med.

25.03.2010. 23:30

Sami ste si krivi za sve ovo.
Meni nije jasno, a i odbijam da mi postane jasno, jer bih time bio suučesnikom jednog ludila, zbog čega se isto popodne kada dijete prvi puta šmrce ide doktoru.
To je pitanje svih pitanja, i kada vi to meni odgovorite, bez da mi pokušate bilo što demantirati, ja ću vam reći svoje mišljenje o terapiji, koje je, u biti to, da niti jedan antibiotik do danas još nije bio učinkovit protiv virusa.

noaema

26.03.2010. 12:05

Nismo ju odveli zbog šmrcanja nego je već duže vrijeme kašljucala a taj dan nije htjela jesti i osjetio se zadah iz usta kakav obično ima kada ima anginu i plakala je cijeli dan,naravno da sam je odmah odvela! a što se virusa tiče,ja sam pitala pedijatra nakon što sam vidjela nalaz krvi zašzo nastavljamo s antibiotikom on je rekao za upalu grla.I što sam mu na to trebala reći?

Darko Richter, dr. med.

27.03.2010. 21:10

Odveli ste je doktoru bez prave indikacije. To je neko vaše gledanje na zdravlje i bolest. I to je dio patologije, koja se razrasta.
Znači, ako odete doktoru bez zdravorazumske indikacije, dobijete terapiju koja možda nije indicirana. I onda se pitate nova pitanja, koja su sva kriva, jer se sve u startu bilo pogrešno. Doktoru se ide kada nešto objektivno postoji, a ne kada netko izverbalizira bezbroj neobičnih simptoma, čuje samoga sebe, i uvjeri se da je teško bolestan, ili, u najmanju ruku, da neve više niti dana za čekati i eventualno slijedom vremena uvidjeti o čemu se radi.
Ja vam dalje ovo ne bih imao strpljenja objašnjavati. Ili vam je jasno, ili nije