Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Buđenje za noćno mokrenje kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubi5

26.03.2010. 12:05

Poštovani dr. Richter,

Imam sina od 5 godina. Već oko dvije godine ne koristimo pelene, ni noću niti danju. On se, ne baš svaku noć, ali dosta noći budi (uglavnom 1x) i kaže da mora mokriti, što i obavi u wc-u, bez problema. Ono što me zanima jest sljedeće-da li postoji neki problem ako dijete njegove dobi ne može baš svaku noć izdržati do jutra bez mokrenja, nego se budi radi istog (naravno da sam zadovoljna da dobro funkcionira u smislu da ne mokri u krevet nego da to obavi na wc-u)? Da li će se i to s vremenom izregulirati? Nije baš da pije neke velike količine tekućine prije spavanja. Rođen je 21 dan prerano, ne znam da li to ima kakve veze.

Također me zanima što poduzeti po pitanju njegove probave. Naime, do prije godinu dana imao je uredno stolicu svaki dan skoro, najdalje svaki drugi, dok se to sada ponekad rastegne i da po 4 dana nema stolicu. Hrani se raznovrsno, dosta povrća, voća, ne puno slatkiša. Koristili smo neki sirup na bazi šljive, pa nije baš pomogao. Pije skoro svaki dan kamilicu s medom i to uglavnom pomogne da stolica bude redovitija. Da li bi mogli nešto drugo primijeniti? Očito su mu se ulijenila crijeva.

Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

27.03.2010. 21:10

Što se tiče mokrenja, ustajanje noću nije normalno. Može biti posljedica nalijevanja tekućinom prije spavanja, osobito ako se tu diuretski napitci, npr. CocaCola. Nadalje, može biti posljedica nekih psiholoških problema, pa, kaa se već probudi, ode piškiti.
Što se tiče stolice, jasno je opstipiran. Treba dobiti neki laksans, npr. Coloclens jednokratno uvečer (ide 1 ml/kg), a ujutro dobiva stolicu, ili par dana Portalak sirup, 20-30 ml, pa kada se iščisti jednimili drugim načinom, nastaviti svako jutro uredn odoručkovati, uzeti si vremena da se sjedne na WC, pročitaju novine, malo popriča, i tek tada juri u školu i na posao.