Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


čvorići na vratu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tatjana

16.09.2005. 09:46

Poštovani,

Pokušati ću objasniti svoje pitanje, iako nisam sigurna da ću uspjeti.

moj sin, koji ima 32 mjeseca, kad npr. okrene glavu na jednu stranu i nešto govori ili plače, na žili na vratu mu se pojave nekakve kvržice. To nije nova stvar, pojavljuje se povremeno (ili mi samo povremeno primjetimo). Pojavljuje se na obje strane, ovisno o tome kuda okrene glavu.

O čemu bi se moglo raditi. Da li su to možda otečeni limfni čvorovi, ili je možda riječ o nekakvom zadebljanju na vratnim žilama.

Nadam se da Vam ovo pitanje neće biti smiješno, s obzirom da se to često ponavlja, zabrinuta sam.

Inače dijete nema nikakve poteškoće sa zdravljem, jedino što primjećujem je blijeda koža.

Dr. Darko Richter

16.09.2005. 12:37

Ako nije debeo, već više mršav, tada su, u toj dobi, to najčešće limfni čvorići koji su normalno nešto veći, a vide se ispod tanje kože i bez opipavanja. To je moja impresija, ali bez pregleda - ništa nije 100%.

tatjana

16.09.2005. 15:55

Zahvaljujem na brzom odgovoru.

Dijete je mršavo, 14 kg na 100 cm visine. Ti čvorići postoje praktički od rođenja. Danas ujutro kada je zaplakao vidjela sam ih i bez da je okrenuo glavu. Ono što mi se sada čini je da su nešto veći nego što su bili prije, rekla bi oko 1 cm svaki, a ima ih po najmanje 2 sa svake strane.

Nalaze se baš na vratu, malo iznad spoja ramena s vratom.

Da li iz vašeg odgovora mogu pretpostaviti da je to normalno?? I da su to samo povećani limfni čvorovi.

Ovo pitanje sam već dva puta spomenula našoj pedijatrici i dobila sam odgovor da "to nije bolest". I ja se naravno nadam i vjerujem da nije bolest, no htjela sam jednostavno objašnjenje, koje kod naše pedijatrice nisam dobila.

U ove skoro tri godine je popio samo jedan antibiotik, ne bi rekla da je sklon bolestima (imali smo salmonelu, ali to ne mogu pripisati sklonosti bolestima).

Da li da ponovno odem na pregled?

Još jednom zahvaljujem.

Dr. Darko Richter

16.09.2005. 18:51

Sve znam, ali ipak ne znam o čemu govorimo. Što je to što opisujete, mogao bih utvrditi jedino pregledom. Ne znam zašto niste zadovoljni odgovorom svoje pedijatrice? Zar biste htjeli čuti da je to bolest?