Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Govor djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nadica

14.09.2005. 19:59

Poštovanje,
Molila bi vas za savjet.Moje kumče ima navršene dvije godine i sedam mjeseci i uopće ne govori jedino tepa "mami i tati", čuje dobro i prepoznaje zvukove. Samo guguće,molimo savjet

Dr. Darko Richter

15.09.2005. 08:15

Progovorit će kad-tad.
Nijedan Darwin niti slični nisu nikada niti pokušali odgovoriti odakle čovjeku govor. Pričaju o razvoju mozga, čeljusti, uspravnom hodu, razvoju pijeteta prema umrlima, ali, o govoru niti slovca. Ne postoji još nikakvo "znanstveno" objašnjenje za razvoj govora u čovjeka. Naravno da je zdravi mozak osnova za govor, ali kako i zašto se on razvije, i kada je čovjek prvi puta u pretpovijesti progovorio, nitko nema dobre predodžbe. Upravo je zanimljivo kako današnji "znanstvenici" i "znanstvenoidi" zaobilaze ovaj problem. Jer, nema odgovora u okviru nikakvih aktualnih evolucijskih teorija. Na tome sve pada, pa se striktno šuti, jer bi to poremetilo Weltanschauung kakav se danas nariva kroz sve medije i ustanove. Ne postoji u antropologiji čovjek koji ne govori, a govor mu se razvija od djetinjstva. Samo, ne zna se što je bilo prije tog djetinjstva, gdje je prijelaz od šutnje u govor, od mraka u misao. Jezici najprimitivnijih naroda ni po čemu nisu strukturno i funkcijski zaostaliji od onih tehnološki najrazvijenijih. Govor je Dar, jednak svim ljudima, i ne znam zašto bi vaše kumče bilo njega lišeno.