Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nedonošče


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja

17.09.2005. 14:46

Moja beba je rođena carskim rezom u 34. tjednu trudnoće a zbog dobre porođajne težine od 2780 gr. nije bila u inkubatoru.Prvi ultrazvuk mozga je bio uredan, a kod drugog (53 dana bebi) pedijatrica je rekla da su joj moždane komore proširene.Molim Vas da mi objasnite što to znači i može li moje dijete imati ikakvih posljedica od toga?

Unaprijed hvala! Mama iz Hercegovine

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

19.09.2005. 08:01

Cijenjena gospođo Maja,
niste naveli da li je prvi pregled mozga ultrazvukom izvršila ista liječnica. Naime, u biologiji rijetko postoje apsolutne veličine, pa mnogo toga može biti samo individualni dojam. Nadalje, nije jasno o kolikom se proširenju komora radi; proširenje (kao i svaki drugi nalaz) može biti minimalno i maksimalno sa svim prijelazima između tih vrijednosti. Međutim, kako Vas liječnica nije uputila na daljnje pretrage i pregled kod neurologa, vjerujem da se radi o diskretnoj promjeni. No, stvarno proširenje moždanih komora (može nastati i kasnije u djetetovu razvoju, te ne mora biti prisutno pri rođenju) zaista može činiti smetnju u urednom psihomotoričkom razvoju. Stoga je uvijek indikacija za kontrolni pregled i praćenje, što Vam svakako preporučujem.
Srdačan pozdrav.