Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grčevi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tamara3011

05.08.2010. 22:40

Poštovani,
prije 2 mjeseca rodila sam djevojčicu koja otpočetka ima problema s grčevima. Nisu to kolike koje se javljaju jednom u danu i traju određeno vrijeme. Moja curica probleme s grčevima ima tijekom cijeloga dana. Nedugo nakon hranjenja počinje savijati nogice prema trbuhu, izvija se i plače, napinje te dosta pušta vjetrove. Takvo stanje često traje i za vrijeme sljedećeg dojenja (pri kojemu onda ne može normalno niti jesti jer vakum na dojci popušta svaki put kad krene grč),a i za vrijeme spavanja (san joj također prekidaju bolovi i po danu i po noći).
Bili smo kod pedijatra koji nam je odmah savjetovao sab simplex, kasnije i BioGioa kapi koje nam nisu pomogle te nas je savjetovao da dijete nakon dojenja odmah podrigne jer je problem zraka i nadutosti. Od njegovog savjeta je prošlo mjesec dana, a djetetu se stanje ne poboljšava, uredno nakon jela i nekoliko puta podrigne, vjetrove konstantno pušta uz plač. MOlimo da nam ako možete pomognete jer smo očajni roditelji koji su pokušali sve što su znali kako bi joj pomogli, no to je dakako teško jer ne znamo uzrok.

S poštovanjem,
Tamara i Davor

Darko Richter, dr. med.

07.08.2010. 01:30

Koja je porođajna težina, koliko teži sada, kakve i koliko ima stolice dnevno/tjedno, da li bljucka i što jede?

tamara3011

08.08.2010. 13:45

Rođena je s 3.340g i 49 cm. Na prvoj kontroli nakon mjesec dana je napradovala 850g u kilaži i 4 cm je narasla. Sada ima oko cca 5kg, stolice 1-2 tjedno, ispočetka je imala svaki dan stolicu, sada se to dosta prorijedilo (jednom smo joj dali prokuhane vode sa šećerom kako nam je savjetovala patronažna sestra, i to je bilo nakon 7 dana što nije imala stolicu. Tad se pokakala,a onda sve isto.). Stolica je žuta, rijetka. Kako rekoh nakon jela uredno podrigne, ponekad čak i dok jede, ili sama ili ju podignem kad se počne vrpoljiti. Ponekad bljucne, ne često...jučer kao da je vodu bljucnula, dosta slini (u rodilištu je prvi dan bljuckala plodnu vodu). Od početka ju dojim, zadnjih par dana sam "prilagodila" prehranu, izbacila mlijeko i mliječne proizvode, namirnice koje napuhuju (grah, mahune, leća, kelj, cvjetača...itd.), rajčicu, papriku, suhomesnate proizvode...iako su mi u bolnici rekli da mogu jesti sve, iz neznanja što da više radim sve pokušavam. I primijetila sam da ponekad iz usta ima kiselkast zadah (kao po kiselom mlijeku), ne znam jel i to normalno.

petronjela22

08.08.2010. 13:50

i ja bi se tu nadovezala sa slicnim problemom. Dijete je sad 9 dana i prvih 5 dana je bilo sve divno a nakon toga spavanje dnevno, nocno, i vecinu budnosti stenje i grci nogice. Samo na majcinom mlijeku je, dobro uhvati dojku i podrigne poslije podoja. mogu reci da pola dana-noci miruje a pola stenje. Plakala je jedino dok je udahnula prvi put i dok su ju kupali u bolnici a inace samo vikne dok treba nesto. Neznam dali da se zbog topg stenjenja i grcenja zabrinbjavam i dajem nesto? Ocito je da ju nesto muci ali neznam dali mogu ikako pomoci. Ili samo treba cekati par mj da crijeva sazriju pa bude sve ok?
bljucka ali ne pretjerano ( i kroz usta i kroz nos), porođajna tezina je 3510, 5.dan je bila 3720 a sad po mojoj vagi je 4050. stolica zelenkasto smeđa s grudicama, jedna na dan u prosjeku

Darko Richter, dr. med.

08.08.2010. 22:00

Tamara: od početka mi izgleda kao da ima blagi gastroezofagealni refluks, a sada mi se čini da je to doista tako. Vi ne trebate ništa izbjegavati u svojoj prehrani. Dijete hranite kao do sada (dojite ga), po obroku ijoš u pola obroka, podrigivanje, zatim najmanje 1 h od hranjenja polupovišeni položaj. Ono s vodom i šećerom bila je po meni greška, jer, dijete koje odlično napreduje na prsima, a nema stolicu 7 dana, obično nije opstipirano, već jednostavno nema što za deficirati, jer iskoristi sve što pojede.
Ako opisane mjere ne urode barem nekim pogoljšanjem, odite do dječjeg gastroenterologa. Ako se ispostavi da se doista radi o gastroezofagealnom refluksu, taj bi vam mogao savjetovati i određenu antacidnu terapiju, koja, s obzirom da nema lijekova tog tipa registriranih u dojenačkoj dobi, u ovakvim slučajevima pripada njihovoj odluci i odgovornosti.

Darko Richter, dr. med.

08.08.2010. 22:00

Petrunjela: vi lijepo uhodajte dojenje i kvit.

petronjela22

12.08.2010. 22:25

dali je po vama povezana mlijecna prehrana majke s grcevima djeteta? citanjem dolazim do saznanja da su mlijecni proteini vecinom odgovorni za grceve i da bi majka trebala izbaciti apsolutno sve sto sadrzi mlijeko iz prehrane na 3 tjedna i tek onda kad se njen organizam ocisti djetetu prestanu grcevi ako su uzrokovani time..
koliko istine ima u tome?

Darko Richter, dr. med.

13.08.2010. 22:30

Apšsolutno je netočno sve što piše u sva 4 reda vašeg posta.
Neka djeca imaju te grčeve, i to je to. Obično dolaze uvečer, traju prva 3 mjeseca, i ima bezbroj objašnjenja, a sve zajedno nema nijednog zadovoljavajućeg odgovora.

tamara3011

23.08.2010. 23:27

Moje dijete ima grčeve nakon svakog jela... i to ne odmah nego negdje cca sat vremena nakon jela. Čak ju, ako zaspe odmah po podoju, grčevi bude iz sna ( i to bude takav grozan plač da je to teško za slušati) i trbuščić joj je tvrd.

Darko Richter, dr. med.

24.08.2010. 00:25

Liči na gastroezofagealni refluks. Postavite je u uspravni položaj nakon jela, a zatim u polusjedeći/poluležeći na najmanje 30° glavom iznad podloge..

tamara3011

25.08.2010. 12:51

Da li je simptom gastroezofagealnog refluksa i plakanje prilikom ispuštanja vjetrova? Često i prije nego što prdne zavrišti pa ispusti vjetar. A za povišenu podlogu, mislite da cijeli madrac u krevetiću nagnemo ili da joj napravimo dodatni nagib, kao jastuk pod kutem? Često puta joj odgovara zapati meni na prsima, okrenuta trbuhom gdje joj je glava na mom grudom košu, a noge trbuhu. Iako se i tako sada bacaka kao da ju odjednom nešto probode.

Darko Richter, dr. med.

25.08.2010. 13:15

Ovo što ste sada opisali nije simptom g.-e. refluksa.
No, ipak probajte s nagibom cijelog madraca.

tamara3011

27.08.2011. 12:10

Poštovani doc,
ponovno Vam se javljam, s pitanjem koje je možda u vezi (nagađam) s gastroezofagealnim refluksom koje je dijete imalo nakon poroda. Naime, ne želi jesti mliječne proizvode. Tu i tamo joj uspijem uvaliti sir (u nekom termički obrađenom obliku) te voćni jogurt i maslac. Svježi sir te ostale mliječne proizvode (pa čak i griz na mlijeku) ne želi. Iako voli voće i povrće, odbija i svježu rajčicu (kao manja nije htjela niti obrok u kojem je bilo kuhane rajčice) - ako je to povezano s ostalim gore navedenim. Moram li inzistirati na tome da to prihvati? Postoji li nadomjestak (razmišljala sam možda o sojinom mlijeku ili nešto drugačije)? Cornflakse, čokolino i npr. kekse joj radim na adaptiranom mijeku. Inače, zdrava je, ništa joj ne fali. Sad već ima skoro 11kg i 78 cm je visoka, hoda naveliko happy i zaista sam ponosna mama.

Veselim se Vašem odgovoru...
Tamara

Darko Richter, dr. med.

27.08.2011. 16:05

"Moram li inzistirati na tome da to prihvati?" Ne.
"Postoji li nadomjestak (razmišljala sam možda o sojinom mlijeku ili nešto drugačije)?" Možete raditi što god je za dijete dobro.
"Cornflakse, čokolino i npr. kekse joj radim na adaptiranom mijeku." Evo mogućeg rješenja, ako rješenja baš mora biti.

tamara3011

27.08.2011. 19:15

Hvala Vam happy