Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hemangiom lica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

selma

26.07.2005. 09:27

Poštovani,
Moj sad već trogodišnji sin ima hemangiom , veličine zrna graška , na obrazu, ispod resice uha. Jutros je dotakao isti krajem noktića, te se pojavilo par kapi krvi. Krvarenje je odmah stalo. To me jako uznemirilo i molim da mi date pojašnjenje da li treba reagirati odlaskom kod liječnika.
Unaprijed zahvalna na brzom ogovoru.
Selma

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

27.07.2005. 22:05

Draga gospođo, sami ste odgovorili: krvarenje je stalo ! No, hemangiomi su građeni od krvnih žila, pa je razumljivo da svaka povreda može biti uzrokom krvarenja, čija jačina ovisi o veličini hemangioma, građi krvnih žila (kapilare, veće žile...) i opsegu povrede. Najmanje su podložni krvarenju hemangiomi u razini kože koji su u pravilu građeni od kapilarnih krvnih žila. No, Vi navodite promjenu veličine graška, pa pretpostavljam da se radi o hemangiomu iznad razine kože, iz čega bi se moglo zaključiti da ne bi bilo loše da dijete odvedete na pregled i to ne zbog sadašnjeg "incidenta", već zbog eventualnog uklanjanja hemangioma, kako bi se izbjegle kasnije povrede (igra, češalj...). S druge strane, nedostaje podatak da li je hemangiom veći ili manji ili je jednak onome u vrijeme njegove pojave; također nije jasno da li se hemangiom javio kod rođenja ili je nastao kasnije. Naime, hemangiomi su skloni promjenama i dosta često nestanku tijekom vremena. Možete se javiti kod dermatologa, naročito u ustanove koje raspolažu laserskom mogućnošću uklanjanja kožnih promjena ili na Kliniku za bolesti lica i čeljusti gdje postoji mogućnost brzog kirurškog uklanjanja, naravno, ako kirurg procijeni da je to potrebno. U svakom slučaju, nemate razloga za uznemirenost. Srdačno Vas pozdravljam.