Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hronicni bol u stomaku sestogodisnjeg decaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra_S

31.08.2011. 20:35

Postovani Doktor Richter,

Decak koji ce u skoro napuniti sest godina se zali na bol u stomaku za vreme i nakon praznjenja creva vec neka dva meseca. U 7. mesecu bio je sa ocem bio kod babe i dede i tamo se zalio povremeno. Baka mi je rekla da misli da je mozda zatvor, jer je znao imati stolicu jednom u nekoliko dana. Takodje , kako voli kiselu corbu, dozvoljavali su mu da stavi ocat u juhu, tako da mi je rekla da je mozda mu i to uzrokovalo probleme. Nisu dete vodili kod lekara. Kada se dete vratilo meni, primetila sam da ga boli stomak pri praznjenju creva i posle, sve to traje oko sat vremena- sedenje na toaletu i posle period bola. Dva puta sam ga vodila lekaru, dve doktorice su ga pregledale. Jedna je rekla da je verovatno u pitanju konsipacija hronicna, rekla da uzima Miralax ( osmotski laksativ na bazi polyethilene glycol koji omeksava stolicu) svakodnevno. Druga je doktorica misljenja da je i konstipacija i moguca netolerancija laktoze. Nisu zelele raditi nikakvu laboratoriju, jer je klinicki pregled deteta i stomaka bio u redu (iako sam ja pitala da li da se uradi krv i test na parazite). Stomak je bio mekan.

Dajem mu tablete laktaze pre konzumiranja mlecnih proizvoda , smanjila sam unos mlecnih prozivoda i dajem redovno Miralax vec tri sedmice. Juce je jeo grah za veceru u 6pm, a u 8pm kada obicno ide na toalet, zalio se opet da ga boli, uz suze. Mislim da gasovi zbog graha izazvali jaci bol. Iskakio se , najpre je bila tvrdja stolica, onda mekana. U mekanom delu vidim sitne crne tackice. To nije prvi put da ih vidim. Prethodni put sam mislila da je seme od kivija koji je jeo. Ali ovih dana nije jeo kivi. Dete trazi od mene da ga vodim lekaru. Uvece kad legdne da spava nakon stolice i bola, trazi da se pomolim za njega da ga bol prodje. Mislim da ga zaista boli za vreme i nakon stolice koju ima uvek uvece svako vece. Bilo je skoro dve noci da je lepo ispraznio creva i rekao prvi put posle dva meseca da ga ne boli. Medjutim juce ga je opet bolelo posle graha.

Kada smo kod lekara on nema taj jaci bol. Ako ga doktorka pita jel te boli sada, on kaze da, boli me stalno, mada preko dana ne vidim znake da je u bilo kakvom bolu ( ide u skolu, igra se, normalno funkcionise). Jedino uvece je kada zaista vidim da ga boli i da se muci. Uglavnom pokazuje na centralni deo stomaka oko pupka , ponekad i nize od pupka, nekad i na ceo stomak, sot se mesta bola tice.Ipak, moje dete od rodjenja zna da trpi bol, na primer kad je imao upalu uveta nije se zalio na bol uopste.

Bila bih vam zahvalna na savjetu, da li da vodim dete kod lekara ponovo, pitam lekara da ipak urade neke pretrage? Od cega mogu biti crne tackice u stolici? Da li ste se sretali sa slicnim simptomima i sta bi mogao biti uzrok bola?
Srdacan pozdrav,
Sandra

Darko Richter, dr. med.

01.09.2011. 16:35

Treba utvrditi da li je u podlozi neki organski uzrok (npr. divertikul, gastroduodenitis ...) , neka funkcionalna smetnja (opstipacija, ... ) ili je psihogeno.
Ne bih se mogao umiješati odavde. Previše ste to iskomplicirali. Što duža litanija kod pitanja, to kraći odgovor.