Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ishrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

04.05.2006. 10:31

Postovani,
imam djevojcicu od 7 mjeseci. Interesuje me, ukoliko je moguce dati takav odgovor, koliko beba te starosti treba da pojede hrane dnevno i kakav treba da je odnos mlijeka i krute hrane (jede voce, povrce, zitarice i meso - po savjetu pedijatra, sisa i dohranjuje se adaptiranim mlijekom). Koliko obroka dnevno je preporucljivo (sada ih ima 5, tri puta mlijeko, dva puta kruta hrana). Rodjena je sa 3500 gr, a sada ima oko 8400 gr (7 mj i 5 dana).
Hvala na odgovoru
Pozdrav

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

04.05.2006. 21:46

Cijenjena gospođo,
apetit i unos hrane individualan je već od dojenačke dobi. Brojni su čimbenici od značenja u ukupnom zdravlju i izgledu ljudi. Neki od njih su: nasljeđe konstitucije od roditelja, prehrambene navike u obitelji i širem društvu, interes za hranu, apetit, čimbenici okolice u kasnijem periodu kao npr. stresovi....
Važno je. međutim, napredovanje djeteta, njegovo raspoloženje, aktivnost itd., itd. Vaše dijete napreduje odlično, a ima i dobar jelovnik, kako kvantitativno, tako i kvalitativno. Nemate nikakav razlog za brigu. Molim Vas imajte na umu jednu vrlo staru činjenicu: roditelji (osobito majka) tijekom cijelog djetinjstva svog djeteta nastoje da ono jede, a odrasla osoba se cijeli životni vijek muči kako bi jela što manje. I još nešto: jako bi Vas razočaralo kad ste stvarno znali koliko nam malo hrane stvarno treba.
Srdačan pozdrav.