Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kontaktni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

16.07.2005. 17:19

Postovani Dr Richter,
Imam 28 godina, alergicna sam na nikal sulfat i ocito je nemoguce izbjeci kontakt u potpunosti. Specijalist mi je savjetovao mazanje Beloderm kremom 10 dana te potom neutralnom kremom Nivea.
Osip se je i dalje izbijao pa sam se odlucila vise informirati putem
interneta o mogucim metodama lijecenja. Probala sam tablete Dimidril (nisu mi pomagale) i Flonidan koji jos uvijek pijem.
Takodjer sam 7 dana mazala kortikosteroidnom kremom Elocom i u prva 4 dana je gotovo nestalo do kraja da bi se vratilo u obliku jos crvenijeg osipa.
Mozda sam pogrijesila sto sam 8. dan mazala kremom Plymicol prema savjetu gospodje koja ima isti problem i Elocom i Plymicol su pomogli da se rijesi osipa.
Mislite li da se ne isplati i dalje koristiti Flonidan tablete? Mozete li mi
preporuciti nekakvu bolju kortikosteroidnu kremu?

Unaprijed hvala happy)

Dr. Darko Richter

31.07.2005. 23:01

Od anitihistaminika nećete osjetiti nikakvu korist, dakle, niti Diomidril, niti Flonidan, niti nešto treće nemaju pozitivnog u8činka na kontaktni dermatitis. Najbolji učinak ima prakid kontakta: morate još jednom proučiti što je to što sadrži nikal i što vam onda smeta kada se prisloni uz vašu kožu: nikla, osim kao vidljive kovine, ima osobito u prerađenoj koži, ali vjerojatni i u nekim drugim industrijskim proizvodima, pa to malo pozornije pogledajte na internetu. Bilo koja kortikosteroidna krema ima isti efekt, ali i slične nuspojave, razlika je samo u potentnosti, jer su neke kreme izrazito jake - npr. Dexamethason, a neke blaže, npr. Afloderm, Elocom, pa koji da duže s blažom kremom, polučuje efekt isto kao i koji da kraće s potentnijom. Ne bih se oslonio cijeli život na kreme, već na prekidanje kontakta s nikal, jer, osip vam izbija tamo gdje na kožu položite nikal, vidljivi ili nevidljivi. K tome, ako su smetnje baš tako uporne, treba vidjeti da li ste još na nešto drugo alergični. Inače, kontaktni dermatitis, iako za nas liječnike jest alergija u širem smislu, nije ona alergija koju laici misle da poznaju kroz peludnu hunjavicu, grinje, astmu, jaja itd. To je nešto patogenetski sasvim različito, iako se slično liječi, uz neke razlike, kao npr. ranije spomenutu neefikasnost antihistaminika.