Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zyrtec i atopijski dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ocajni roditelji

25.07.2005. 13:04

Nasa curica ima 1g i 10 mj. i od 2-3. mj. zivota boluje od atopijskog dermatitisa koji se pojavljivao samo na podrucju lica. Nakon bezuspjesnih terapija kortikosteroidima, antibioticima i neutralnim kremama, poslani smo kod alergologa. Ustanovljena je alergija na jaje (napominjem da je baka bila alergicna na jaje kao dijete, a teta i ujak su alergicni na pelud, prasinu i sl). Alergolog je prepisao Zyrtec sirup, A-derma Exomega neutralnu kremu na bazi zobi i eliminacijsku dijetu. Uz to smo jos ocekivali popravljanje stanja zbog nadolazeceg ljeta i kupanja (zivimo na moru) jer joj je to proslo ljeto jako pomoglo. Otkako smo poceli provoditi preporucenu terapiju, ima vec 2 mjeseca, stanje se pogorsalo, sad su zahvacena podrucja lica, pregiba na laktovima i koljena, natkoljenice, pazuh, vrat, zapesca, prepone, guza, a uz to je dobila i nekakv osip koji vec 15 dana ne prolazi, pa joj je koza na cijelom tijelu hrapava kao brusni papir, i izgleda da je strasno svrbi, pa ne moze spavati, po cijelu noc se cese i place. Prestali smo davati Zyrtec ali stanje se ne popravlja. Prosli smo svu silu pedijatara i dermatologa koji su uglavnom govorili ili da ce proci s vremenom ili propisivali kortikosteroide ili elidel, za koji smo procitali da je kontraindiciran kod ovako male djece i da ima mnogo nuspojava. Postajemo ocajni. Molimo za savjet

Dr. Darko Richter

31.07.2005. 22:48

Odgovor je uvijek isti (ako se doista radi o atopijskom dermatitisu): mazati neutralnom kremom, uljem, uljem za kupanje, mlijekom ili drugim mazilom, dvaput dnevno, stalno. U pogoršanjima mazati 3-5 dana kortikosteroidne masti, ako treba i u kombinaciji s antibiotikom (ako treba - to znači ako se kože inficirala, a to je vrlo često). U još težim slučajevima daju se kortikosteroidi i sistemno (per os, i.m.), uz antibiotik sistemno. Nikakve oznake Exomega, zobeni i sl. vam ne znače ama baš ništa, jer sami djetetu trebate pronaći odgovarajuću neutralnu kremu. Obično su najjednostavnije kreme i najbolje, tako da prije svega preporučujem startati s Niveom ili Johnson-Johnson baby uljem. Ako dijete uporno mažete, a njemu je još gore, postoje dvije alternative: ili je dijagnoza kriva, ili mu ne odgovara odabrana krema. Tertium non datur = trećega nema. Svakako bih malo proširio alergološku obradu, da vidimo je li baš samo jaje u pitanju, a dao bih s okladiti da se tu uvukao i neki kikiriki ili sl. Zyrtec ne škodi, ali da bi koristio mora se dati u odgovarajućoj dozi, tj. 0,25 mg/kg dvaput dnevno, tako da za dijete od 12 kg, koliko bi vaše moglo imati, to iznosti 3 mg ujutro i 3 mg uvečer.