Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


lišajevi na jeziku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DATA

02.09.2011. 11:30

Dobar dan.
Mojoj djevojčici sad staroj 22 mjeseca proljetos su se pojavili ekcemi na licu (2 kom) i iza oba koljena po jedan različitog oblika i veličine. Pored toga pojavili su se i lišajevi po jeziku - uglavnom bi bio jedan, ali tek što nestane na jednom pojavi se na drugm mjestu, nejednakih veličina.
Nismo radili alergotestove (odlučili smo u konsultaciji sa pedijatrom to odgoditi za jesen, ali ih svakako uraditi jer otac ima alergiju na polen koja se ne manifestira tako, nego ima simptome prehlade). Mazali smo ekceme kortikosteroidima i ostalim kremama, ali je najveći učinak imao boravak na moru (potpuno su se povukli s lica i nogu). Lišajeve po jeziku nismo ničim tretirali i oni su i danas tu. Njoj ne stvaraju nikakvu smetnju (ne kaže da je boli i normalno jede i pije).

Molim Vas za mišljenje što bi mogao biti uzrok pojave lišajeva po jeziku (nijedan pedijatar kome sam se obratila -njih 3- nije pridavao značaj tomu) i da li nešto po tom pitanju mogu poduzeti. Je li moguće da su ekcemi i lišajevi koji su se njoj javljali reakcija na neke vrste hrane ili sastojke koje neka hrana u sebi ima?

Još za napomenu-živimo u Mostaru u stambenom naselju oskudno vegetacijom i nemamo životinje.
Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

02.09.2011. 20:15

Niti ja ne pridajem lišajevimana jeziku nikakvo značenje, jer ga nemaju. Pogotovo to nema veze s alergijom.