Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Macrocrania Macroencephalia


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja

02.05.2006. 13:05

Poštovani,
imam djevojčicu staru 11 dana, rođenu vaginalno nakon dugog i teškog poroda. 36 sati nakon poroda bebi je rađen UZV mozga zbog velikog opsega glave i velike površine velike i male fontanele te razmaka među kostima glave. Na UZV-u se nije ocrtala lijeva strana mozga (UZV je radio jedan liječnik) i na temelju tog ultrazvučnog nalaza liječnici su posumnjali na tumor mozga ili nepravilan razvoj mozgovine u maternici. Sljedeći dan napravljena je MR, a još dan kasnije još jedan UZV i oba nalaza su bila potpuno uredna. Sljedećih dana mala se fontanela smanjila, no velika fontanela i dalje je veća nego što je uobičajeno. Opseg glave kod rođenja bio je 35 cm (PT 3.070 gr, PD 50 cm), ali je rastao do 38 cm, a 9.dan je beba otpuštena iz bolnice s OG 37,5 cm i TM 3.170 gr te s dijagnozom Macrocrania i Macroencephalia.
Dijete nije imalo niti nema nikakve kliničke simptome bolesti, motoričke smetnje isl., odlično jede i ponaša se kao svaka druga beba.
Molim vas da mi pojasnite navedenu dijagnozu, da li se radi o bolesti te da li je potrebno raditi još kakve pretrage ili je MR pouzdana. Da li je kod ovakve dijagnoze praćenje razvoja djetetovog mozga UZV-om dovoljno?
Unaprijed Vam zahvaljujem.

Dr. Darko Richter

13.05.2006. 07:55

Teško da bi nešto moglo biti značajnije poremećeno u glavi, a da se to ne vidi na MR i CT. naravno opseg glave je bio za 1 cm veći od nekog prosjeka na rođenju te u danima nakon poroda, ali, i tajopseg ovisi o tome gdje se stavi centimetar za mjerenje. Štoje macrocrania' Velika lubanja. Što je macroencephalia? Veliki mozak. Veće ne znači uvijek i bolje, u medicini ne vrijedi olimpizam niti politika.