Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehrana/AD


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Slobodanka

08.05.2006. 12:26

Postovan(a)/i,
Imam sina starog 7,5 mjeseci, koji je do skoro imao 5 obroka dnevno: 3 mlijecna i 2 nemlijecna. Medjutim, od prije 10 dana poceo je manje jesti i pokazivati tendenciju da izbaci jedan mlijecni obrok (zadnji u toku veceri) kao i da smanji kolicinu mlijeka koju popije tokom predzadnjeg mlijecnog obroka. Trenutno dosta slini i moguce je da ce mu niknuti gornji zubi. On sada uzima dnevno oko 1/2 L mlijeka pa me zanima da li je to dovoljna kolicina mlijeka za njegov uzrast. Obroci su mu strukturirani na sljedeci nacin: rano jutro (mlijeko), oko podne (zitna kasica sa vocem), poslije podne (teleca supa + povrce), rano vece (mlijeko) i kasno vece (mlijeko). Zanima me da li su ovi obroci pravilno strukturirani i da li bih trebala nesto mijenjati.
On od 2 mjeseca boluje od atopskog dermatitisa i prema rijecima doktorice to je jedan prilicno blag oblik. Kozu odrzavam uljnom kupkom Linola Fet N, te kremom A-Derma Exomega za atopicnu kozu. Mjesec dana je koristio Elidel i rezultati su bili prilicno dobri. Sada kada mu se pojave promjene na kozi mazem jednom kremom na bazi bilja i to dobro funkcionise.
U dobi od 6,5 mjeseci radjen mu je Prick test (budj, kucna prasina, grinje, perje, kikiriki, bjelance, psenicno brasno i mlijeko) i ni na sta nije reagovao izuzev na psenicno brasno. Doktorica mi je rekla da ce on to vjerovatno prevazici te da mu u dobi od navrsenih 8 mjeseci mogu dati psenicno brasno. Mene zanima vase misljenje o tome kao i da li mu smijem dati zob, kasu od heljde (Lino) ili neke druge zitarice, jer mi nije jasno da li je on alergican na psenicu ili na gluten.
Takodje sam citiala u National Geographic da su probiotici koji se nalaze vrlo cesto u jogurtu veoma korisni za osobe koje pate od AD. Interesuje me da li mu smijem dati jogurt i u kojoj dobi. S jedne strane, dijete nije alergicno na kravlje mlijeko tj. jogurt, a s druge strane, savjetuje se da se kravlje mlijeko ne uvodi djeci do godinu dana starosti.
Takodje me interesuje u kojoj se dobi djeci moze dati caj od koprive?

Puno pozdrava,
SD

Dr. Darko Richter

08.05.2006. 22:54

Alergičan je na pšenično brašno, tako kažete vi da kažu vaši testovi. Što bih je tu mogao znati više ili bolje, osim da u sve sumnjam, ali, s obzirom da se tamo daleko, ne mogu vam bolje pomoći.
Jogurt? Idite još jednom u National Geographic, tamo sigurno ne piše da je jogurt dobar za AD. Možda piše da je dobar za prevenciju alergijskih bolesti, ali za same alergijske bolesti niti je dobar, niti loš. Loš, međutim, može biti ako je dijate alergično na kravlje mlijeko, a jogurt je od kravljeg mlijeka. Inače, pravi jogurt je najčešće od kobiljeg mlijeka ...

Slobodanka

09.05.2006. 11:00

Postovani Dr Richter,
evo da pokusam jos jednom posto mi je zaista potreban savjet u vezi pitanja iz mog prethodnog maila. Nadam se da ce ovaj put biti uspjesnije.

1. Strukturiranje obroka. Mozete li mi reci da li su obroci opisani u porethodnom mailu strukturirani na pravilan nacin ili ne i ako nisu da li nesto treba mijenjati?

2. Uvodjenje heljde (Lino), zobi i jecma. Poenta ovoh pitanja je da se u proizvodu koji se zove Heljda Lino nalazi punomasno mlijeko. Ono sto izaziva konfuziju jeste da pedijatri savjetuju da se kravlje mlijeko ne daje prije navrsene godine dana, dok s druge strane, dijete nije alergicno na kravlje mlijeko i nema razloga mu uskracivati nesto sto mu ne smeta. Stoga mi je ovdje potreban savjet.

3. Jogurt. da li bi bilo pametno dati 7,5-mjesecnom djetetu jogurt ili ne. O uvodjenju jogurta od kobiljeg mlijeka cu razmisliti sljedece godine kada se preselim u Ulan Bator.

4. Da li se djetetu starom 7,5 mjeseci moze dati caj od koprive i ako ne moze, onda kada bi to bilo preporucljivo?

Unaprije hvala i lijep pozdrav,
Slobodanka

Dr. Darko Richter

09.05.2006. 16:01

1. Sturkturirani su dobro, a mogli bi također biti: 2 mliječna i 3 bezmliječna. Inače, nije bit u mliječnom ili bezmiječnom, već u slijedećem: ima li zube i može li jesti iz tanjura? Ako je odgovor da, onda mliječni i bezmliječni obraoci nemaju nikakve veze, jer dijete jede sve što i vi, samo pasirano.
2. Ako jede sve, jede sve, uključujući i kravlje mlijeko, kiselo kobilje mlijeko (kumis), jogurt, itd. I to, bez obzira na to što natko kaže na hrvatskom. Bitno je ono što se kaže na engleskom.
3. Odgovor na jogurt je već pod 2. Brine me jedino što ne znam kako ćete stići u Ulan Bator, jer će na putokazu stajati Ulan Bataar. Isto kao da idete u Peking, a na putokazu stoji Beijing. To me brine.
4. Koja je indikacija za čaj od koprive? Dijete, inače, pije vodu, od časa kada mu se prehrana diversificira, a kasnije može prijeći na vino ili neki provreli derivat heljde. Ako ga bude pekao jezik od čaja od koprive, sami ste si krivi.

P.S. Niste priznali da ste u National Geographic nešto krivo pročitali. Dok ne okajete svoje propuste, teško ćete se istinski nadati napretku.

Slobodanka

09.05.2006. 17:01

Vrbov prutic je vec spreman ali moj omiljeni metod je ipak klecanje na kukuruzu. Kajem se!
Puno pozdrava i veliko hvala na savjetima,
Slobodanka

Slobodanka

10.05.2006. 08:50

Postovani Dr.Richter,
Sjetila sam se da vam nisam odgovorila na vase pitanje u vezi caja od koprive. Naime, kolegica ima kcerku koja pati od AD-a. Dijete je staro 5 godina. Ona joj je odnedavno pocela davati caj od koprive i kaze da joj je koza u puno boljem stanju. Tesko je reci da li je to od caja ili je nesto drugo u pitanju te sam vas zbog toga i pitala o koprivi.
Sto se tice National Geographic-a, evo saljem vam citat (NG, hrvatsko izdanje, svibanj 2006, br.5, str. 101):"Jos je jedan nacin zaustavljanja atopijskog marsa: djeca trebaju jesti puno probiotika, ili prijateljskih bakterija kao sto je Lactobacillus, koje ima u nekim vrstama jogurta. Neka su istrazivanja pokazala da tih korisnih bakterija u probavnom sustavu osoba sklonih alergiji ima manje. U istrazivanju provedenom u Perthu kod djece s kronicnim ekcemom lijecene probioticima, primijecena su velika poboljsanja dva mjeseca nakon zavrsetka osmodnevnog tretmana".
Bice da sam ja pogresno interpretirala ovaj tekst.
Puno pozdrava,
Slobodanka

Dr. Darko Richter

10.05.2006. 12:06

1. Kopriva: kome pomaže, ili misli da mu pomaže, neka pije čaj, i neka se čak koprivom i žari: imat će manje aotpijskog, a više kemijskog dermatitisa. Mislim da se u čovječanstvu sistematski uzgajaju gluposti, unatoč epohi racionalizma. AD ionako u vleikoj većini sam prolazi, ili se u većoj mjeri umiri, tako da, najčešće, to što konačno pomogno, stigne baš u toj sanacijskoj fazi. Da u toj fazi odu doktoru, ljudi bi mogli zuaključiti da je poboljšanje nastupilo zbog doktora, a ovako ispada da je zbog koprive.

2. NG: Vrijedi isto kao gore. Daju im 8 dana neki jogurt, zatim za 2 mj. javljaju da je bolje. A Za 2 mjeseca stiglo je i ljeto, i većina AD se popravlja, s i bez jogurta, sa i bez koprive, i unatoč doktorima. Inače, iznad toga vam piše ono što je donekle utvrđeno, a to je da probiotici imaju neku preventivnu ulogu u progresiji alergijskih bolesti (tamo stoji: "zaustavljanje atopijskog marša"blunk. Terapija je nešto sasvim drugo (npr., jasno vam je da se cijepljenjem može spriječiti neka zarazna bolest, ali, kada je dobijete, onda se ne cijepite, vežć dobivate antimikrobni lijek). Terapije AD probioticima NEMA (za sada).

Slobodanka

11.05.2006. 10:44

Vase preporuke o prehrani su vec u primjeni i funkcionisu odlicno. Puno hvala jos jednom.
Sto se tice ovog drugog, mogu samo reci "point taken".
Hvala velika,
Slobodanka