Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Meso


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vinetu

28.03.2009. 11:20

Dobar dan,
molim vas da mi odgovorite, ako znate, koliko bi otprilike dovogodisnjak trebao da jede mesa. Nas sin ga jede skoro svaki dan za rucak (5 puta sedmicno da budem preciznija). Izmiksamo ga da budemo sigurni da ce pojesti. Pitam ovo zbog raznoraznih clanaka o stetnosti mesa. Ni ja sama ga puno ne jedem (dajem prednost drugim delicijama) ali valjda djeci treba zbog rasta...ili ne?
Znam da miksanje ovoj dobi nije bas primjereno (pravimo mu ujutro i miks od voca), ali to je vec druga tema..
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

29.03.2009. 00:35

... Pitam ovo zbog raznoraznih clanaka o stetnosti mesa. .. Znam da miksanje ovoj dobi nije bas primjereno ...

Bilo tko nešto napiše, vi čitate, i onda biste se savjetovali s nekim trećim. Vi biste morali znati odabrati svoju literaturu, a ne čitati bilo što, i onda pitati, npr. mene, da vam protumačim što ste vi to pročitali. Ja, npr., tako nešto nisam pročitao, pa se pitam da li nam je literatura ista.
Najvažnije kod čitanja jest da vam je jasno tko je nešto napisao. Danas je to najvažnije. Ako čitate Kapital, i ne znate da ga je napisao jedan bezbožac, onda ste na putu da oživite masovne likvidacije u ime sreće radničke klase. A, ako je taj Kapital napisao neki suvremeni menadžer, obično isto tako bezbožac, transatlantske provenijencije, onda riskirate da nas uvalite u još dublju ekonomsku depresiju.
Odakle vam to "znanje da miksanje u ovoj dobi nije baš primjereno". Ja o tome ne znam ništa. Niti da bi bilo, niti da ne bi bilo primjereno.

vinetu

31.03.2009. 10:35

Pravicu se da ste mi ljubazno odgovorili i preformulisati pitanje (izgleda da je forma veoma bitna za postavljanje pitanja, ali ne i za odgovore).
Evo, nisam nigdje nista citala (ni Spock-a), no svejedno me zanima: koliko bi dvogodisnje dijete trebalo da jede mesa? U prehrambenim piramidama za odrasle meso nije bas puno zastupljeno (u ovom momentu zaista ne mogu biti preciznija). Da li je djeci meso neophodnije nego odraslima?
Da li je OK da mu za dorucak dajemo miks od voca?

Darko Richter, dr. med.

31.03.2009. 14:40

A evo, ja vam ponavljam: odakle vama da to pitate pedijatra? Pa nisam ja chef za vaše dijete. Ja liječim djecu.
Je li dijete bolesno? Ako jest, možda vam na to mogu odgovoriti.
Pitati pedijatra sve što biste vi kao mama trebali znati, a ne znate, obična je zloupotreba, kao i navlačenje stručnjaka u smislu provokacije. Isto kao da arhitektu pitate da li je Beethovenova simfonija dobra za ugođaj u interijeru.
Ja odgovor na vaše pitanje znam kao jedan obični tata, ali vam ga baš neću reći.