Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

08.05.2006. 18:45

Majka sam djevojčice stare tri godine koja od prestanka dojenje ( 4. mj.) ima problema sa tvrdom i neredovitom stolicom. Do nedavno sam taj problem imala pod kontrolom, stolica je bila tvrda ("brabonjci"blunk ali se ipak praznila svakih 1-2 dana. Unazad mjesec dana stanje je izmaklo kontroli, tako da se kćer ne uspjeva sama pokakati već smo morali posegnuti za čepićima (glicerin) nakon 4-5 dana. Ponekad djeluje, a ponekad čepić ostane čitav dan u crijevu a da se uopće ne rastopi ( idući dan ga istisne u komadu).
Naravno da smo u više navrata tražili pomoć pedijatra koji nam je preporučio sirup od šljiva i smokava, DonatMg i pažljiv režim prehrane kojeg se držimo, no bez obzira na sve ništa ne funkcionira.
Djevojčica odlično napreduje, nije neuhranjena, ima meki trbušćić...
Ujutro popije sok od šljiva ili kompot od suhih šljiva, musle sa mlijekom, za ručak obavezno laganu juhu sa povrćem, meso sa minimum priloga, za večeru žgance ili juhu s povrćem od ručka. Pije oko 7-8 dl tekućine, mlijeko samo u komb. sa žitaricama i lanenim sjemenkama.
Zadnjih par dana sam uz redoviti tretman u koji je uveden i Portalak 2 žl. dnevno, počela primjenjivati silu i prijetnje. Doslovno ju natjeram da sjedi i tiska pod prijetnjom čepića i odlaska u bolnicu i na taj način se već tri dana za redom pokakala (relativno malu količinu). Obzirom da znam kako je ovaj pristup sve samo ne pedagoški, molim Vas za savjet što i kako.
Moram priznati da su odnosi između mene i supruga jako zategnuti u zadnje vrijeme, dijete ne ide u vrtić već ga prijepodne čuva suprug (privremeno, na jesen kreće u vrtić). On je prilično napeta i nervozna osoba, no ujedno izuzetno brižan i pažljiv roditelj.
Unaprijed se zahvaljujem na savjetu!

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

08.05.2006. 20:57

Cijenjena gospođo Iva, postoji mogućnost da se radi o psihičkim smetnjama, ali se sa sigurnošću ne može isključiti niti uzrok organske prirode, a naravno može se raditi i o kombinaciji, pa i s drugim uzrocima. No, nakon tako dugog perioda bezuspješnih pokušaja reguliranja crijevnog pražnjenja, mišljenja sam da je došlo vrijeme za "obradu" na nekom pedijatrijskom gastroenterološkom odjelu. Moguće je da se u podlozi smetnji neće naći organska bolest, što je, međutim, važno znati kako bi se terapija usmjerila u drugom pravcu. Srdačno Vas pozdravljam.

Iva

09.05.2006. 09:54

Hvala na brzom odgovoru!
Lijepi pozdrav!