Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Noćni kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kosjenka

12.09.2005. 14:00

Imam blizance stare 14,5 mjeseci. Na moru smo, na Krku od 1.6. Od srpnja dečki kašlju. Samo po noći, po sat, sat i pol u komadu. Nikako im ne mogu pomoći. Samo im ispušem i pročistim nosiće, a ostalo vrijeme ih nosim, cicaju, gledaju kroz balkon, cendraju kad ih boli dok kašlju.
Taj kašalj zna biti takav da mi se srce para kad ih slušam.
Nakon tjedan-dva otkako je to počelo, bili smo u Rijeci kod pedijatrice, koja im je propisala Flixotide, jedan potisak ujutro, jedan uvečer i ispiranje nosića fiziološkom. Dr. je zaključila da su alergični i uputila nas na alergološku obradu kad se vratimo u Zg za stalno.
Prošlo je nakon prva dva dana inhalacija. Nakon toga su dobili nekakvu virozu i slinili su i kašljali, pa im je prošlo i to, bez ikakve terapije, jer je u pitanju samo viroza. U to vrijeme smo išli i na plažu, more i morski zrak im jako paše. (I mene je tukla alergija cijelo vrijeme, dok nisam shvatila da imam jastuk od perja pod glavom.)
No, opet im je počelo sredinom kolovoza. Bili smo u Zagrebu na 5 dana od 29. 8., tada im se kašljanje još i pogoršalo. Onda je i meni počelo jer oko kuće imamo plodna polja ambrozije, a stišalo se čim smo se u petak 2. 9. vratili na Krk. (Inače sam alergična na pelude trava, korova i drveća, na ubode osa i pčela, na perje. Dvaput sam dobila anafilaktički šok zbog uboda insekata, završivši u bolnici. Suprug je alergičan na školjke.)
U tih pet dana dečki su imali takve strašne napadaje kašlja, po danu, po noći, nisu spavali uopće, bili su strašno cendravi, tako da smo stalno hodočastili po ambulantama.
Budući da naše dr. nije bilo jer je još uvijek bila na godišnjem, dr. iz suprotnog turnusa nam je rekla da je očito u pitanju neka alergija, jer nema ništa na plućima, slina je bistra, a kašalj astmatičan. Propisala nam je Claritin sirup, 2mL dnevno, Operil u nos pred spavanje.
I popljuvala dr. iz Rijeke što im je dala Flixotide, jer da je "to lijek koji se daje kao zadnji korak u liječenju astme i još je k tome kortikosteroid i može zamaskirati upalu".

Nisam pametna. Pun mi je kufer bolesti. A najviše me boli kad ih vidim koliko pate i koliko ih boli kad kašlju. I kako jadno cvile nakon svakog iskašljaja.
Ništa im više ne pomaže. Niti Claritin, niti Operil, Flixotide su zatajile nakon tjedan dana inhalacija, a oni i dalje kašlju k'o slonovi.

Jedna mama mi je preporučila Petrovićeve medove za podizanje imuniteta (koji su izvrsno pomogli njenom sinu), ali ih još nismo počeli uzimati. Kopka me što med ne preporučuju, negdje čak i do 5. godine života djece.

Molim vas za savjet,

unaprijed hvala!

Dr. Darko Richter

12.09.2005. 17:22

Od svega je samo jedno jasno: imaju kronični kašalj, a kakav, to treba vidjeti. Najbolje bi bilo da ih snimite na video kameru ili digitalni fotoaparat s mogućnošću kraćeg snimanja slike i zvuka, i to donesete na pregled, da se ne dogovaramo o kakvom je kašlju riječ, jer djeca u pravilu prestanu kašljati kada vide (pravog) doktora. Sigurno da ne bi škodilo učiniti alergološku obradu, barem prick test, a prije toga svakako se riješite antihistaminika (Claritine) koji smetaju očitanju prick testa, barem 2 tjedna da su bez terapije. Med? Nemaj pojma, kada kašljem, prvo se zapitam zašto, a ako ne znam, pitam doktora. Med pijem u čaju, i obično mi godi kada kašljem, ali to traje samo 10 minuta.