Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


preponska kila


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

13.07.2005. 23:52

Poštovani,
imam sina starog 13 mjeseci kojemu je u dobi od dva mjeseca dijagnosticirana hidrokela. Ona se nakon nekoliko mjeseci sama povukla da bi na kontrolnom pregledu prije nekoliko dana kirurg postavio novu dijagnozu: Hidrokela testisa povećana - za op.
S iste strane suspektna preponska kila. i predložio nam operativni zahvat. Međutim, pedijatrica tvrdi kako on nije potreban budući da ništa ne upućuje na uklještenje ili bol te preporučuje da pričekamo do treće godine života jer postoji mogućnost da kila sama nestane.
Budući da dobiva različite i proturječne informacije o tome trebam li sina u ovoj dobi izložiti operativnom zahvatu, bila bih Vam vrlo zahvalna za stručno mišljenje.
Unaprijed hvala.

Dr. Darko Richter

14.07.2005. 01:03

Ja bih poslušao kirurga. Hidrokela se skoro nikada ne povlači sama, a uz nju često postoji i preponska hernija. I da je sama hidrokela, treba operacija, a usput se riješi i hernija, ako doista postoji. Hernija se također skoro nikada ne povlači sama, a može se, ili ne mora, ukliještiti. Zašto čekati da se se nešto možda ne dogodi, pa tek onda operirati. Nije hernija voćka, pa da se čeka da dozori, i onda ubere. Možda, uz hidrokelu, samo postoji otvoreni preponski kanal, kao put za moguću herniju, kada bi bilo moguće malo čekati, ali, ako herniija postoji, ne treba okolišati, kad vam je kirurg predložio operaciju. Sve se svodi na ovo: je li kirurg dobro vidio i opipao, a iza toga su sve teoretiziranja, koja su, ako je dobro vidio i opipao, sasvim izlišna.