Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


? za dr Anu: Koliko podoja treba 7-mjesecnoj bebi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina

03.09.2005. 00:42

Procitala sam poprilicno odgovora na ovom forumu i stekla dojam da ste vi, dr. Ana, ono sto mnoge mame nazivaju "prodojecim" pedijatrom.
Prije par dana sam postavila pitanje u svezi bebinog napredovanja i odgovorio mi je vas kolega dr.Richter ( molim Vas da procitate moju poruku na http://www.cybermed.hr/forum/read.php?f=17&i=4988&t=4988 ).
Zanima me sljedece - smatrate li i Vi da se "igram" s djetetovim probavnim sustavom ukoliko ga dojim na zahtjev (ponekad i samo 2 sata nakon posljednjeg obroka)? I je li uistinu dojenje nakon navrsenih 6 mjeseci djetetovog zivota nesto sto bi se trebalo ograniciti na 3 oboroka dnevno i to na svaka 4 sata?

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

19.09.2005. 18:44

Cijenjena gospođo, najprije primite mju ispriku zbog kasnog odgovora; kašnjenje, inače nije moj običaj, ali se ponekad "zbog više sile" dogodi.
Pokazatelji ljudskog zdravlja su brojni, a važna je i njihova međusobna kombinacija. Stoga, tek npr. treba gledati: opće stanje, napredovanje i to ne samo na težini, već i psihomotoričko napredovanje, raspoloženje, reakcije, zainteresiranost za igru primjerenu dobi, zainteresiranost za poznatu i nepoznatu okolinu, uspostavljanje kontakta, ritam spavanja... Sve su to elementi mnogo važniji od "uklopivosti" u tablice. Knjige su napisane na temelju iskustva brojnih generacija liječnika na proučavanju brojnih generacija zdrave i bolesne djece. No, mi često kažemo "knjige se sastoje od klasičnih, a praksa od atipičnih slika". Nerijetko, mnogo toga "pada u vodu" pred konkretnim djetetom. Međutim, stičem dojam da je Vaše dijete zdravo. Sa 7.mj. života većini djece dovoljno je 5 do (ev.) 6 obroka od kojih najmanje dva obroka nisu mlijeko. Dobro je da su mliječni obroci majčino mlijeko. Ne znam da li ćete me zbog ove izjave smatrati "fanatičnim" pobornikom majčina mlijeka i nije mi poznata podjela pedijatara koju ste natuknuli. Naime, osobno ne poznajem ni jednog pedijatra koji na bilo koji način omalovažava izuzetno značenje prirodne prehrane, što, naravno, ne znači da svi mi nismo sreli vrlo zdravu i naprednu djecu prehranjenu kravljim mlijekom iz kuhinje ili mlijekom farmaceutske industrije. Stoga, na kraju, mogu samo reći da će jelovnik Vašeg djeteta svakim danom biti sve širi (jer za dijete nakon 6.mj.majčino mlijeko nema više sve nužne prehrambene sastojke), a to znači broj podoja manji; no, s druge strane, uvijek je dobro da mliječni obrok (makar i jedan) bude Vaše mlijeko bar do navršene prve godine djetetova života.
Srdačno Vas pozdravljam i želim sve najbolje.