Kako različite vrste kruha utječu na rizik od raka


Kako različite vrste kruha utječu na rizik od raka

Unatoč strahovima od akrilamida, ova studija otkriva da kruh od cjelovitih žitarica može zaštititi od raka debelog crijeva, dok bijeli kruh pokazuje potencijalne rizike, ukazuje nova studija.

Kruh je među namirnicama koje se najviše konzumiraju u svijetu. To je hrana bogata hranjivim tvarima koja osigurava manjak hranjivih tvari; međutim, može biti i izvor štetnih spojeva nastalih tijekom prerade, kao što su policiklički aromatski ugljikovodici, akrilamid i heterociklički amini. Zabilježeno je da visoka izloženost akrilamidu uzrokuje rak kod životinja.

Rezultati sustavnog pregleda i meta-analize pokazuju da konzumacija kruha nije povezana s povećanim rizikom od raka specifičnog mjesta, dok je visoka konzumacija kruha od cjelovitih žitarica/nebijelog kruha povezana s nižom ukupnom smrtnošću od raka i rizikom od raka debelog crijeva.

Izvor:
Current Developments in Nutrition