Mliječni proizvodi povezani s manjim rizikom od raka debelog crijeva
Rezultati nove studije pružaju uvjerljive dokaze da veća konzumacija prerađenog mesa i alkohola povećava rizik od raka debelog crijeva, dok povećani unos mlijeka, mliječnih proizvoda, kalcija i njegovih dodataka, prehrambenih vlakana i cjelovitih žitarica smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Rak debelog crijeva treći je najrašireniji rak u svijetu, s više od 1,92 milijuna slučajeva u 2022. Stope učestalosti raka debelog crijeva posebno su visoke u zemljama s visokim dohotkom, a niske u zemljama s niskim dohotkom.
Unos kalcija i alkohola pokazao je najjaču povezanost s rakom debelog crijeva. Unos alkohola imao je pozitivnu povezanost, dok je unos kalcija pokazao obrnutu povezanost. Nadalje, unos jogurta, mlijeka, riboflavina, fosfora, kalija i magnezija bio je obrnuto povezan s rizikom od raka debelog crijeva. Slično tome, unos voća, cjelovitih žitarica, vlakana, folata, ugljikohidrata, vitamina C, žitarica za doručak i ukupnog šećera pokazao je obrnuti odnos s rizikom od raka.
Izvor:
Nature Communications