Nova dijagnostička metoda pospješuje rano otkrivanje raka gušterače


Nova dijagnostička metoda pospješuje rano otkrivanje raka gušterače

Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih oblika raka, prvenstveno zato što se obično vrlo kasno dijagnosticira. Sadašnji markeri su previše neosjetljivi i nespecifični za preglede ranog otkrivanja. No, nedavno je predstavljena nova metoda koja bi mogla dovesti do znatno preciznije i pouzdanije dijagnoze. Temelji se na selektivnoj detekciji specifičnih protutijela u uzorcima krvi.

Tumori proizvode određene proteine ​​(antigene povezane s tumorom) koji privlače pozornost našeg imunološkog sustava koji neprestano patrolira i pokreću imunološki odgovor. Kao posljedica toga, stvaraju se antitijela usmjerena protiv tumora (autoantitijela povezana s tumorom) koja cirkuliraju u krvi u vrlo ranim fazama bolesti - što ih čini korisnim za rano otkrivanje.

Znanstvenici su odabrali koristiti autoantitijela usmjerena protiv oblika mucina-1 (TA-MUC1) povezanog s tumorom. Mucin-1 je jako glikozilirani protein (protein sa šećernim komponentama) koji se pojavljuje, na primjer, u tkivu žlijezda. U mnogim vrstama tumora, uključujući rak gušterače, nalazi se u znatno povišenim koncentracijama. Osim toga, obrazac glikozilacije razlikuje se od normalnog oblika. 

Na temelju strukturnih analiza i računalnih simulacija poznatih antitijela protiv TA-MUC1 (SM3 i 5E5), znanstvenici su dizajnirali kolekciju sintetskih glikopeptida koji oponašaju različite segmente (epitope) TA-MUC1. Također su napravili neprirodne modifikacije kako bi povećali šanse za identificiranje podskupina autoantitijela koja ukazuju na bolest. Znanstvenici su imobilizirali ove modelne antigene na nanočesticama zlata dajući sonde prikladne za serološki test (dot-blot test). Dijagnostički test potvrđen je stvarnim uzorcima pacijenata s rakom gušterače i zdrave kontrolne skupine. Neke od sondi s nanočesticama mogle su vrlo dobro razlikovati uzorke bolesnih i zdravih pojedinaca pokazujući da su otkrile autoantitijela povezana s tumorom. Značajno je da su ova specifična autoantitijela pokazala znatno bolje točne pozitivne/lažno pozitivne omjere od trenutnih kliničkih biomarkera za rak gušterače.

Utvrđeno je da je kratki glikopeptid s neprirodnom modifikacijom svoje šećerne komponente posebno učinkovit za detekciju diskriminirajućih autoantitijela. Ovaj novi pristup temeljen na strukturi mogao bi pomoći u odabiru podskupina autoantitijela s većom specifičnošću tumora.

Izvor:
Angewandte Chemie International Edition