Nova genetska mutacija može uzrokovati oblik ranog Parkinsonizma


Nova genetska mutacija može uzrokovati oblik ranog Parkinsonizma

Znanstvenici su uspjeli identificirati novu genetsku mutaciju koja može uzrokovati oblik ranog Parkinsonizma. Mutacija, smještena u genu nazvanom SGIP1, otkrivena je u arapskoj obitelji s poviješću simptoma Parkinsonove bolesti koji su se pojavili u mladosti. 

Studija otkriva da ova mutacija utječe na način na koji moždane stanice komuniciraju, pružajući nove uvide u razvoj bolesti i potencijalne strategije liječenja.

Parkinsonizam je skupina neuroloških poremećaja koji dijele slične simptome, uključujući motoričku disfunkciju i kognitivni pad. Uključuje Parkinsonovu bolest, ali također uključuje i druge poremećaje koji oponašaju te simptome.

Daljnja analiza pokazala je da nedostaju ključne strukture u sinapsama, odgovorne za recikliranje i razgradnju proteina. Ovaj poremećaj sugerira da mutacija SGIP1 ometa sposobnost mozga da održava zdrave sinapse, što može igrati značajnu ulogu u razvoju Parkinsonizma.

Ova studija pojačava ideju da je održavanje zdravlja sinapsi neophodno za preživljavanje neurona tijekom života. Jednako tako, ovo otkriće naglašava važnost sinaptičke proteostaze – ravnoteže i kontrole kvalitete proteina u sinapsama – u zaštiti od neuroloških bolesti poput Parkinsonizma.

Izvor:
Cell Reports Medicine