Novi način liječenja raka rektuma pruža nadu za izbjegavanje operacije


Novi način liječenja raka rektuma pruža nadu za izbjegavanje operacije

Novi način liječenja lokalno uznapredovalog karcinoma rektuma pokazuje povoljne rezultate jer se operacija ponekad može potpuno izbjeći. Također smanjuje rizik od recidiva.

Naime, studija koju su proveli znanstvenici s Uppsala University pokazala je da je moguće udvostručiti šanse za uklanjanje potrebe za kirurškim uklanjanjem dijela crijeva ako se najprije provede sva radioterapija i kemoterapija, a zatim se pacijent podvrgne operaciji, ako je potrebno.

Ako tumor potpuno nestane tijekom liječenja, operacija nije potrebna. To znači da je rektum sačuvan i da nema potrebe za stomom i novim rektumom. 

Lokalno uznapredovali rak rektuma tradicionalno se liječi kombinacijom radioterapije i kemoterapije, nakon čega slijedi operacija i daljnja kemoterapija. Prije četiri godine, randomizirana studija pokazala je da je alternativni pristup od tjedan dana radioterapije nakon čega slijedi nešto više od četiri mjeseca kemoterapije rezultirao u potpunom nestanku većeg broja tumora i manjem broju udaljenih metastaza. Međutim, kasnije je primijećeno nešto više lokalnih recidiva. Znanstvenici s Uppsala University odlučili su uvesti ovaj tretman, ali uz skraćeno razdoblje kemoterapije od tri mjeseca. Nekoliko drugih bolnica kasnije je slijedilo primjer.

Uz stari tretman, randomizirana studija nije uspjela pronaći nikakav tumor kod 14 posto pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji. Novi model je udvostručio tu brojku na 28 posto. Nova švedska studija imala je iste rezultate, ali bez povećanja lokalne stope recidiva Nakon gotovo pet godina praćenja, važno je pokazati da eksperimentalni tretmani djeluju i u svakodnevnoj zdravstvenoj njezi, ističu znanstvenici.

Izvor:
eClinicalMedicine