Otkriveno da mastociti hvataju i koriste neutrofile tijekom alergijskih reakcija


Otkriveno da mastociti hvataju i koriste neutrofile tijekom alergijskih reakcija

Poznati po svojoj ulozi u alergijskim reakcijama, mastociti su odavno prepoznati kao ključni igrači u našem imunološkom sustavu. Kada se susretnu s alergenima, ispuštaju kemikalije koje izazivaju tipične simptome alergije poput oticanja tkiva i upale.

Sada su njemački znanstvenici s Instituta Max Planck za imunobiologiju i epigenetiku u Freiburgu i Sveučilišta u Münsteru otkrili skrivenu sposobnost mastocita. Naime, oni mogu uhvatiti i koristiti drugu vrstu imunoloških stanica zvanih neutrofili. Ovo iznenađujuće otkriće baca novo svjetlo na to kako funkcionira naš imunološki sustav, posebice tijekom alergijskih reakcija.

Upala je odgovor tijela na štetne podražaje, karakteriziran vrućinom, boli, crvenilom, oteklinom i gubitkom funkcije tkiva. Kada je uravnotežena, upala štiti tijelo čišćenjem štetnih agenasa i pokretanjem popravka tkiva. Međutim, prekomjerna upala može uzrokovati razaranje tkiva i bolest. Ključni igrači u ovom procesu su različite imunološke stanice, koje rade zajedno tijekom upale. Tip uključenih imunoloških stanica često varira ovisno o štetnom podražaju, utječući na ishod upalnog odgovora.

Mastociti, koji se nalaze u tkivima i ključni su za pokretanje upale, ispunjeni su granulama koje sadrže proupalne tvari. Ove se granule oslobađaju nakon susreta s potencijalnim opasnostima, uključujući alergene, koji uzrokuju alergijske reakcije. Kod mnogih ljudi mastociti također reagiraju na naizgled bezopasne čimbenike iz okoliša, koji tada djeluju kao alergeni i uzrokuju alergije. Interakcija između mastocita i drugih imunoloških stanica na mjestima alergijskih odgovora uglavnom je neistražena.

Neutrofili su prvi branitelji našeg imunološkog sustava, brzo i široko reagirajući na potencijalne prijetnje. Oni cirkuliraju u krvi i brzo izlaze iz krvnih žila na mjestima upale. Oni su dobro opremljeni za borbu protiv napadača kao što su bakterije ili gljivice gutanjem napadača, otpuštanjem antimikrobnih tvari ili formiranjem mrežastih zamki poznatih kao neutrofilne izvanstanične zamke. Osim toga, neutrofili mogu komunicirati jedni s drugima i formirati stanične rojeve kako bi kombinirali svoje pojedinačne funkcije za zaštitu zdravog tkiva. Dok se puno zna o ulozi neutrofila u infekcijama i sterilnim ozljedama, njihova uloga u upalama uzrokovanim alergijskim reakcijama je manje shvaćena.

U ovom istraživanju znanstvenici su otkrili da mastociti otpuštaju leukotrien B4, tvar koju neutrofili obično koriste za pokretanje vlastitog rojenja. Lučenjem ove tvari mastociti privlače neutrofile. Jednom kada su neutrofili dovoljno blizu, mastociti ih progutaju u vakuolu, tvoreći strukturu stanica u stanici koju istraživači nazivaju unutarstanična zamka mastocita (MIT). Inače, neutrofili, stvaraju mrežaste zamke napravljene od DNK i histona za hvatanje mikroba tijekom infekcija.

Zarobljeni neutrofili na kraju umiru, a njihovi se ostaci pohranjuju unutar mastocita. No, mastociti mogu reciklirati materijal iz neutrofila kako bi potaknuli vlastitu funkciju i metabolizam. Osim toga, mastociti mogu otpustiti novostečene komponente neutrofila na odgođen način, pokrećući dodatne imunološke odgovore i pomaže u održavanju upale i imunološkoj obrani.

Izvor:
Cell