Poremećaj cirkadijalnog ritma povezan s ubrzanom progresijom kolorektalnog karcinoma


Poremećaj cirkadijalnog ritma povezan s ubrzanom progresijom kolorektalnog karcinoma

Novo istraživanje otkrilo je kako poremećaj cirkadijalnog ritma, može ubrzati napredovanje raka debelog crijeva utječući na mikrobiom crijeva i funkciju crijevne barijere. Smatra se, da ovo otkriće nudi nove mogućnosti za prevenciju i strategije liječenja raka debelog crijeva.

Ova studija nudi sveobuhvatnije razumijevanje važnih promjena koje se događaju u funkciji i sastavu crijevnog mikrobioma kada je cirkadijalni ritam poremećen u prisutnosti kolorektalnog raka.

Postoji alarmantan porast raka debelog crijeva s ranim početkom kod odraslih mlađih od 50 godina. Cirkadijalna neusklađenost zbog produljenog izlaganja svjetlu, kasnih noćnih obroka i drugih čimbenika iz okoliša mogla bi uzrokovati ove slučajeve. Ova studija sugerira da poremećaj cirkadijalnog ritma, osobito zbog izbora stila života, može igrati značajnu ulogu u zdravlju crijeva i, posljedično, riziku od raka.

Prethodna istraživanja pokazala su da poremećaji cirkadijalnog ritma mogu utjecati na napredovanje kolorektalnog raka, ali do sada je bilo nejasno kako biološki sat i rak utječu na mikrobiom crijeva. Koristeći mišje modele raka debelog crijeva, znanstvenici su otkrili da kada se cirkadijalni ritam poremeti, mijenja se raznolikost i brojnost crijevnih bakterija, a to se dodatno pogoršava razvojem raka.

Znanstvenici su također identificirali značajne promjene u mikrobnim putevima uključenim u metabolizam nukleinskih kiselina, aminokiselina i ugljikohidrata. Ove funkcionalne promjene bile su povezane sa smanjenim razinama crijevne sluzi, koja inače štiti sluznicu crijeva od štetnih bakterija, što sugerira da je cirkadijalni ritam ključan za održavanje integriteta barijere. Povećana propusnost crijevne sluznice omogućuje toksinima i bakterijama da uđu u krvotok, potencijalno ubrzavajući napredovanje raka.

Izvor:
Science Advances