Prehrana glavni čimbenik rizika za rak debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba


Prehrana glavni čimbenik rizika za rak debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba

Nova studija otkriva da je prehrana glavni čimbenik rizika za rak debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba. Naime, studija je identificirala molekule dobivene prehranom koje se nazivaju metaboliti kao glavne pokretače rizika od raka debelog crijeva kod mladih, osobito onih povezanih s crvenim i prerađenim mesom.

Mlađi pacijenti s rakom debelog crijeva imali su više razine metabolita povezanih s proizvodnjom i metabolizmom aminokiseline zvane arginin te s ciklusom ureje u usporedbi s njihovim starijim vršnjacima. Te razlike mogu biti povezane s dugotrajnom konzumacijom crvenog mesa i prerađenog mesa.

Smatra se, da je jedan od najboljih načina na koji mlađa odrasla osoba (<60 godina) može spriječiti rak debelog crijeva, razgovor o svojoj prehrani sa svojim liječnikom.

Pojačano praćenje i probir za rak debelog crijeva izuzetno je koristan alat. Unatoč uspjehu ovih metoda, ovi podaci pokazuju da liječnici trebaju zauzeti drugačiji pristup sa svojim mlađim pacijentima.

Izvor:
Cleveland Clinic