Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne na PRSIMA, LEDIMA (pomoć)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

more1950

24.11.2023. 12:15

Pozdrav,

Imam 25 godina te se još od srednje škole borim s aknama prvenstveno oko područja lica gdje mi se do početka faksa to znatno smirilo ali su ostali vidljivi ožiljci (ni dan danas neznam kako to barem malo ublažiti). Koristio sam razne kreme međutim mogu reći kako mi niti jedna konkretno pomogla nije. Imam masnu kožu, pazim podosta na prehranu; izbacio sam praktički mlijeko, redovito jedem voće/povrće, kuhana jela,..
Prije sam mislio da je to povezano dosta sa prehranom i higijenom (donji ves/rucnike koje koristim redovito perem na 95 stupnjeva) međutim što sam više pazio na te stvari počeli su mi drugi problemi a to su akne na prsima i leđima.
Prvo mi se pojavilo na leđima (presternalno eritem. papule, papulonodusi, hipertroficni oziljci) a zadnjih godinu dana ih imam užasno puno i na prsima (tvrde akne mislim da je o keloidima rijec). Tražio sam više različitih mišljenja dermatologa i svi me upućuju na Roaccutane tablete koje sam izričito izbjegavao zbog straha od mogućih nuspojava ili da će mi se pogoršati još lice koje mi je trenutno super kako je bilo u srednjoj školi. Međutim izgleda da drugog rješenja (preko krema, ..) osim tableta nema pa me zanima Vaše stručno mišljenje o navedenoj situaciji jer jedva čekam više osjećati se 'slobodno' u svome tijelu i umu. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp

Krešimir Musa, dr. med.

05.01.2024. 12:50

Poštovani,
po opisu radi se o relativno težem obliku akne. Svakako trebate biti pod kontrolom spec. dermatologa. Postoji nekoliko opcija peroralne terapije, ali o tome će odlučiti Vaš dermatolog.