Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikatija - temperatura/anelgetici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Duje95

23.01.2024. 00:10

Prije cca 10 godina mi se prvi put razvila gadna urtikarija po cijelom tijelu kada sam se razbolio i popio brufen, koji sam prije toga redovno pio.
Zavrsio sam na inekcijama, u bolnici itd.
Nakon toga svaki put kada bi bio bolestan i popio brufen/lekadol bila bi ista stvar.
S pretpostavkom da je to rekacija na anelgetike prestao sam ih piti, ali kada bi se razbolio i imao temperaturu urtikarija bi se ponovo pojavila.
Nakon dvije godine sam isao na uklanjanje krajnika ( tonsillectomia bill) i nakon tog zahvata nikad nisam imao takvu urtikariju. Sada kada sam pod temperaturom zna mi pobekad izbiti, ali puno slabija.
Bio sam na Sv.Duhu u vrijeme urtikarija napraviti test na alergije ali nisu me na anelgetike testirali i trebao sam doci ponovo ali nisam zbog privatnih obaveza.
Sada se zelim testirati da budem siguran smijem li nesto popiti jer nemam nacin za spustit temperaturu kada je dobijem.
Nasao sam neki stari nalaz iz kbc kzld koji je ocito raden nakon vadenja krvi kod obiteljskog ljecnika u Splitu.
Acetaminophen 164 *sLT pg/ml - ref.int do 60
Diklofenak (voltaren) 134*sLT pg/ml - ref.int do 40
Ibuprofen 64 sLT pg/ml - ref.int do 50

Molim savjet kakvo testiranje traziti od obiteljskog ljecnika ili po ustanovama da vidim kakve opcije imaju mozda za privatno da ne moram ici u Zagreb i lezati u bolnici tjedan dana.

Darko Richter, dr. med.

25.01.2024. 10:25

Nalazi odgovaraju pretrazi koja se zove test degranulacije bazofila i oni govore u prilog senzitizaciji na acetaminofen (paracetamol), diklofenak i granično možda i sam ibuprofen. Ne vidim da je rađena pretraga na aspirin (acetilsalicilnu kiselinu). Netko bi vam morao učiniti kožni (intradermalni) test na ove lijekove. Za paracetamol i diklofenak to ne bi smio biti problem, no u slučaju ibuprofena trebalo bi se malo potruditi i dobiti ampulirani pripravak (Pedea, sol. 5 mg/ml, obično ga se može dobiti "na lijepe" oči na nekom od neonatoloških odjela ako se kolegu tamo lijepo zamoli, jer ga ne možete nabaviti u ljekarni, a i dosta je skup). Tu akciju bi trebao odraditi vaš alergologili klinički farmakolog. Jedan ili drugi obično izvode te testove. Sumanjam da ćete to tako jednostavno obaviti. Ležati se za to ne treba, jer je test gotov u roku od 20 min., i još se očitava nakon 48 h, no u to vas alergolog može uputiti i zatražiti da mu se javite ili pošaljete sliku testnog mjesta na koži.

Darko Richter, dr. med.

25.01.2024. 10:25

Da dodam još i ovo: nakon urađenog kožnog testa, i, ako bi on ispao negativan, onda bi se trebao učiniti oralni provokacijskipokus na lijekove na koje je ispao negativan. Aspirin se ne bi mogao testirati u kožnom testu, jer nema parenteralne formulacije (za im. ili iv.) davanje, već bi trebalo učiniti izravni porvokacijski pokus. Ovi pokusi traju oko 3 h, i provode se davanjem malih pa sve većih doza lijeka u razmacima od 30 min u dnevnoj bolnici, a u slučaju višeg rizika (npr. da su testovi nejasnog rezultata, tj. granično pozitivni), na bolničkom odjelu.