Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća nakon pilula


Autor Poruka

LLena

08.09.2009. 20:30

Poštovana,
iako sam već pročitala u bazi odgovora da se nakon pilula smije odmah ostati trudna, zanima me zašto u članku koji se nalazi u rubrici "Centri za edukaciju" na stranicama cybermeda piše da se prva tri mjeseca nakon uzimanja pilula treba čekati tri mjeseca? Zar liječnici nisu jedinstveni u mišljenju o tome? Naime, i sama sam u dvojbi s obzirom da sam imala policistične jajnike prije uzimanja pilula te mi je moj liječnik preporučio da idem na trudnoću odmah u prvom ciklusu kad prestanem s uzimanjem Yasmina. Također sam čula da se navodno treba čekati jedan mjesec jer je u prvom mjesecu velika šansa za defomraciju ploda??? To mi je poprilično nejasno s obziorm na ono što znam o aktivnost jajnika...Već nekoliko mjeseci uzimam folnu kiselinu, po preporuci liječnika kako bih bila spremna. Dakle, smijem li zaista već sad ostvariti trudnoću i čemu preporuke o čekanju koje propagiraju neki liječnici? Unaprijed velika hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.09.2009. 11:35

Žao mi je što niste stavili link, sad sam išla tražiti i ne mogu naći to o čemu pričate. Sve što našem je ovo:

Kako kombinirane hormonske tablete utječu na kasniju plodnost?

Istraživanja su pokazala da tri mjeseca nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih tableta 50 posto žena zatrudni, a nakon šest mjeseci 80 posto. Uzimanje tableta nema nikakvog utjecaja na kasniju trudnoću niti na plod.

Nije da se mišljenja liječnika razlikuju, nego se stavovi, kako dolaze nova i bolja istraživanja, a i nove i poboljšane pilule, mijenjaju. Ovo je stav iz nekih davnih vremena, i vaš je liječnik u pravu - nema nikakvog razloga da odmah ne pokušate ostati trudni.

LLena

09.09.2009. 13:25

Poštovana doktorice, hvala vam na brzom i konkretnom odgovoru. Evo, stavit ću i taj link: http://www.cybermed.hr/index.php/...o_je_vazno_provjeriti_prije_trudnoce

Dakle, nalazi se u rubrici "Trudnoća" - "Što je važno provjeriti prije...".To je članak od prije dvije godine pa sam i pretpostavila da se radi o zastarjelosti.

Srdačan pozdrav!

kor512

30.08.2021. 13:20

Poštovanje,
Naime uzimala sam pilule 6 godina prvo Rosanelle zatim Dallya jer su Rosanelle maknuli s tržišta. Sve sam uredno uzimala kako treba. Ove godine točnije 28.7.sam dobila menstruaciju (treći dan od uzimanja pilula kao i obično). No nisam nastavila uzimati pilule jer planiramo bebu. Na zadnjem, redovnom pregledu sam se konzultirala sa ginekologicom koja ne rekla da bez problema mozemo odmah nakon prestanka počet raditi na bebi. Mi smo to shvatili ozbiljno. Nekako sam popratila kada bih okvirno bili plodni dani, a obzirom da sam uzimala pilule, a i prije uzimanja sam imala neredovite mentruacije za pokojom cistom. Tako da je inače to bilo tesko za odrediti. Po kalendaru sam već trebala dobiti menstruaciju jer mi je danas točno 34.dan ciklusa. Imam grčeve u donjem dijelu trbuha poput onoga da trebam dobiti menstruaciju svaki čas. Da li je već dobro vrijeme za raditi test? Ili da još malo pričekam. Ili postoji mogućnost da menstruacija izostane zbog prestanka uzimanja pilula? Dok se hormoni ne vrate u svoje standardno stanje? Doktorica mi je je još na godišnjem da je priupitam o svemu tome.
Sve mi je jasno, samo te neke sitnice me zanimaju kao stručno mišljenje kada i kako.

Hvala Vam unaprijed.

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2021. 15:25

Poštovana, možete uraditi test s prvim jutarnjim urinom. U vrijeme oko izostanka menstruacije testovi su vrlo pouzdani.