Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Čudne promjene na vlasištu?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mrix

06.02.2015. 14:40

Poštovani doktore,

Unazad godinu dana, a u zadnje vrijeme sve više, primjećujem čudno prorjeđivanje kose na prednjem dijelu vlasišta! Pa ne mogu se sjetiti da je prije to bilo tako. Zalisci i ostale regije vlasišta su u redu, koliko se za sada čini - iako moguće je da se i tamo nešto odvija što za sada nije očito. Inače imam blaži oblik seboreičnog dermatitisa koji bezuspješno pokušavam zaliječiti šamponima Kelual DS i Oronazolima koji su podjednako nedjelotvorni. Ispod tuša mi ispadne nešto kose, ali ne bih rekao da je to više od 100 vlasi koliko se navodi kao dnevno normalno ispadanje. Pa o čemu je ovdje riječ?!

Slika:

http://s3.postimg.org/erk2jrxmb/photo_6.jpg

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.02.2015. 23:25

Kod Vas je riječ o početnoj androgenetskoj alopeciji koja često prati seboroički dermatitis.

Mrix

07.02.2015. 15:00

Ma, poštovani doktore, to što je seboroički dermatitis, kao da i nije - prema riječima doktorice - a na tom frontalnom području ga nema niti u tragovima. Što nije da androgenetska alopecija kreće od zalistaka? Pa nije valjda da u svemu moram biti atipičan. happy
Ja ne znam jesam li paranoičan, ali meni se prorijeđivanje počelo činiti po cijelom vlasištu, a frontalno najviše. Kad dođem dermatologu, on kaže (a bio sam kod nekoliko) da je sve potpuno u redu, gusta kosa itd, i čudom se čudi što sam uopće i došao! Čak ne žele niti testirati vlasište na DHT ili što se već može sa tim dermatološkim napravama. Iz toga kakve ja dobivam dijagnoze, najprije slijedi da sam paranoičan jer vidim problem koji u očima doktora ne postoji. A eto ga sad i Vi vidite ono što i ja.
Iskreno sumnjam da je toliko jednostavno kao alopecija. Ne želim da ispadne da Vam se miješam u posao, ali ja s ovim dnevno živim, i nešto sam malo i pročitao - sumnjam da je alopecija ili da je *samo* alopecija. Prije da je telogeni efluvium uzrokovan nečim!
Molim Vas da mi date savjet što i kako da radim jer sam malo izgubljen u borbi s dermatolozima koji, ne želim vrijeđat ali tako mi ispada, sve žele na brzinu svrstat u neku šablonu a da pravi problem ne detektiraju! Kod mene barem nisu, ne kažem da je Vaše pogrešno iako mislim da je, ali ostali sigurno griješe koji kažu da je ništa.
Zašto ste sigurni da je androgenetska alopecija?
Je li normalno tih 100 vlasi dnevno ili nije, jer sumnjam da je više?
Ima li neka metoda kojom bih mogao konkretno saznati *zašto* se vlas stanjuje, jer uzroka može biti više nego nekoliko?!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.02.2015. 16:00

Androgenetska alopecija često počinje frontalno. A seboroički dermatitis ne mora biti na tom mjestu.Naravno, preko računala se ništa ne može reći sa sigurnošću. Vi ste preopterećeni s Vašom kosom, a i baš ne vjerujete liječnicima. Preporučio bih da se odlučite za jednoga i kontrolirate se kod njega.

Mrix

07.02.2015. 18:30

Poštovani, nije da im ja načelno ne vjerujem, ali ne mogu im vjerovati kad vidim da je nastupila promjena a onda mi dermatolog kaže da je normalno. Možda njemu i je normalno jer nije vidio kako je bilo prije, ali ja sam vidio pa znam da ima promjene i da nije normalno! Sve bi bilo puno lakše kad bi netko htio testirati vlas i vlasište na uzročnike stanjivanja. Što se tiče Vaše dijagnoze, pokušajte razumjeti moju skeptičnost nakon što su drugi rekli drugačije, a Vi u jednoj rečenici napišete nešto za što ja ne znam zašto ste baš to napisali. Odabrao bih jednog dermatologa kad bih znao kojeg da odaberem, a ne želim odabrat nekog kome u startu ne vjerujem zbog besmislene početne dijagnoze. I tu gdje kažete da se ja "previše opterećujem" ste se dotaknuli srži problema. Tako i drugi očito misle da se previše opterećujem, da je nevažno, i zato se niti ne potrude napraviti adekvatnu dijagnozu. Koliko je meni poznato kosa je indikator šire zdravstvene slike, ispravite me ako sam u krivu?!
Mene sad zanima je li se moguće kod Vas osobno naručiti na pregled i možete li Vi testirati vlas konkretnim metodama umjesto procjenama od oka?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.02.2015. 21:20

Nažalost, takva metoda kakvu Vi tražite ne postoji. Ja radim u subspecijalističkoj ambulanti u koju ne spada Vaš problem, te se ne možete naručiti.

Mrix

19.02.2015. 21:00

Poštovanje doktore, javljam se s novim informacijama. Napravio sam kompletnu krvnu sliku kako bih se približio odgovoru na problem ispadanja kose. Da skratim priču, kompletna krvna slika je relativno uredna osim jedne značajne stvari. Povišeni testosteron. Krvni testovi su pokazali razinu testosterona od 38,22 nmol/L, dok je referentni interval do 32,01 nmol/L. Pretpostavljam da to ima puno veze sa promjenama na vlasištu. Imate li kakav komentar na moje stanje, preporučenu terapiju, jer ne znam što da radim sad s tim?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.02.2015. 10:05

Nalaz govori u prilog androgenetske alopecije. Preporučio bih da mažete 5% minoxidil.

Mrix

20.02.2015. 10:35

Koliko dugo bih to trebao mazati? Za minoxidil sam pročitao brojna iskustva koja kažu da se nakon terapije, dakle nakon što se minoxidil koristi pa onda jedno vrijeme ne koristi, stanje značajno pogoršalo! Tako da se teško odlučujem na taj korak. I imate li ideju zašto bi testosteron bio izvan dozvoljenih vrijednosti, te kako te vrijednosti spustiti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.02.2015. 11:10

Minoxidil djeluje dok se primjenjuje. Dakle, trebalo bi ga primjenjivati stalno. Za pitanje vrijednosti testosterona, trebali bi se obratiti endokrinologu.