Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Trening spavanja, da ili ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bristova

14.11.2023. 09:35

Poštovani,
Imam kći od sedam mjeseci, zdrava, lijepo napreduje, generalno dobrog raspoloženja, ali muku mučimo s njenim spavanjem već mjesecima.
Kao novorođenče je dobro spavala i čak sam je morala buditi radi hrane. To se promijenilo s četiri mjeseca kad su uslijedila učestala noćna buđenja. Nažalost, situacija je postajala samo sve gora, unatoč činjenici da sam spavala s njom, i sa šest mjeseci se budila i do sedam puta po noći. Jedini način uspavljivanja bilo je dojenje. To je postalo neizdrživo jer bih bila na samo par sati sna. Stoga sam kad je navršila šest mjeseci uvela trening spavanja (Ferberova metoda). Rezultat je naizgled bio izvrstan. Nakon samo par noći beba je mogla samostalno zaspati bez plaća i budila se samo jednom ili dvaput noću.
Prije tjedan dana, naizgled ničim izazvanim, ponovno je krenulo plakanje prilikom stavljanja u krevetić. Moj suprug to nije podnosio i nagovorio me da ju podignem iz kreveta i tako smo ponovno završili na dojenju kao metodi uspavljivanja, a sinoć mi se opet više puta budila po noći.
Da se razumijemo, nemam ništa protiv noćnih podoja, samo bih voljela da dijete može samostalno zaspati. Znam da nije gladna svaki put kad se probudi jer nekad siše samo minutu i odmah zaspi. Zdrava je, zubima ni traga, rutina je ista. Skok u razvoju možda?
Sad sam u dilemi da li da ponovim postupak treniranja. Bojim se jer nalazim članke kako je to jako štetno za bebu, a s druge strane nalazim podatke da je vrlo poželjno za djetetov razvoj da se samo nauči spavati, i ne znam kome vjerovati. Želim najbolje svom djetetu, ali isto tako znam da ne mogu funkcionirati bez sna. Svaki savjet je dobrodošao.

Unaprijed hvala,
Bristova

Hana Hrpka, prof. psih.

17.11.2023. 18:00

Draga mama,



najprije Vam želim zahvaliti na javljanju i iskazanom povjerenju. Drago mi je da ste ovo mjesto prepoznali kao sigurno mjesto na kojem možete podijeliti svoje misli i brige.

Ako sam dobro razumjela, Vaša kći ima sedam mjeseci i kažete da je ranije imala učestala noćna buđenja koja su se ponovo pojavila. Pokušali ste uvesti trening spavanja te ste primijetili da je Vaša kći počela samostalno spavati bez plaća i povremeno se buditi noću. Međutim, brine Vas što se Vaša kći ponovo počela višekratno buditi i pitate se što možete poduzeti.



Iz Vašeg upita stekla sam dojam da ste brižna mama koja je zabrinuta za razvoj svoje sedmomjesečne bebe, a ujedno i iscrpljena zbog ove situacije koja traje već duže vrijeme. Bitno mi je reći da su to prirodne reakcije i osjećaji roditelja kojima je stalo do njihovog djeteta i onih koji u svoju roditeljsku ulogu ulažu puno truda jer roditeljstvo može biti izazovno, iscrpljujuće i stresno. Želim Vas pohvaliti što pratite razvoj svog djeteta i što se trudite prilagoditi svoje roditeljsko ponašanje i vještine za dobrobit kćeri. Vjerujem da Vas proturječne informacije mogu dodatno opteretiti i zbuniti, a kod mnogih roditelja pojavljuje se osjećaj bespomoćnosti i frustriranosti. Još jednom bih voljela reći kako su to, iako neugodne, prirodne emocije za situaciju u kojoj se nalazite.



Plač kod beba način je izražavanja osjećaja i potreba te im je iz tog razloga važno pridonijeti dodatnu pažnju. Plakanje djeteta za roditelja može predstavljati stresnu situaciju zbog želje da ugode djetetu i smire ga. Roditeljima nije lako slušati kako je njihovom djetetu teško, da je tužno ili da ga nešto smeta. Važno mi je naglasiti kako djecu mlađu od godine dana ne bi trebalo ostavljati da plaču, ni preko dana, niti preko noći, već se uvijek truditi otkriti razlog plakanja. Napisali ste da Vaša kći plače i u trenucima kada su joj sve potrebe zadovoljene, što ponekad može dovesti roditelje do zabrinutosti i osjećaja bespomoćnosti. Dijete je potrebno umiriti u trenucima kada plače i pritom bih htjela naglasiti kako reagiranjem na plač, odnosno tješnjem i maženjem bebe, ne možete razmaziti dijete ili potaknuti češće plakanje ili buđenje, već im na taj način pružate osjećaj sigurnosti i povjerenja u svijet. Postoje određene metode kako umiriti dijete, primjerice, umotati dijete u toplu dekicu, lagano ga njihati i puštati laganu muziku. Međutim, ako imate dojam da nijedna metoda ne uspijeva i Vi se već osjećate iscrpljeno, možete ostaviti dijete u krevetiću, izaći iz sobe i smiriti se te nakon toga ponovo ući i pokušati umiriti dijete. Važno je da se Vi u tim trenucima osjećate dobro jer beba može osjetiti nervozu i frustriranost roditelja. U takvim trenucima važno je imati podršku drugog roditelja koji Vas može zamijeniti u uspavljivanju bebe u slučaju da se Vi osjećate iscrpljeno. Napisali ste da dijete ne možete uspavati bez dojenja, što može upućivati na znak djetetove potrebe za bliskosti, pažnjom i ljubavi. U upitu ste opisali buđenje bebe po noći pa se pitam kako izgleda spavanje po danu i kako se beba ponaša u trenucima kada nije uz Vas. Isto tako, pitam se jeste li do sada o tome razgovarali s pedijatrom. Vrlo je bitno u ovom najranijem djetetovom periodu života, pri svakom nesvakidašnjem i neuobičajenom ponašanju konzultirati pedijatra ili drugu stručnu osobu.



Iz Vašeg je upita vidljivo kako brinete o svom djetetu i njezinom razvoju, no isto tako je bitno da mislite na sebe i svoje potrebe. Nesanica i iscrpljenost mogu rezultirati manjkom energije i smanjenom kvalitetom svakodnevnog funkcioniranja te štetno utjecati na Vaše zdravlje. Bitno mi je i provjeriti imate li vrijeme za sebe te na koji način se nosite s takvim izazovima u opisanim trenucima. Drago mi je da ste potražili stručnu pomoć i potičem Vas da svoje misli i brige podijelite s bliskom osobom u svojoj okolini koja Vam može pružiti podršku. Ako osjetite da Vam je potreban razgovor sa stručnom osobom, uvijek se možete obratiti Vašem liječniku, stručnjaku mentalnog zdravlja ili možete nazvati savjetodavnu liniju za mame i tate Hrabrog telefona, na broj 0800 0800, te bi na taj način mogli detaljnije popričati o ovoj situaciji. Na telefonskoj liniji rade educirani savjetovatelji koji će Vas rado saslušati, pružiti Vam podršku i s kojima možete zajedno pokušati pronaći korake koje možete učiniti kako bi Vam bilo lakše nositi se s pitanjem koje Vas trenutno muči. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.



Želim Vam puno uspjeha i što skoriji pronalazak uspješnog načina uspavljivanja,

Hana Hrpka, prof.