Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ubrzani rad srca, vase strucno misljenje


Autor Poruka

Mata16

15.03.2013. 17:55

Poštovanje! Imam 22 god., desilo mi se prije mjesec ipo dana bio sam nesto zivcan i iznerviran tokom dana i odjednom mi je pocelo srce ubrzano lupat osjetio sam i da mi je 2 puta zastalo pa pocne opet naglo lupat i brzo pa me je pocela hvatat panika i strah , to je trajalo nekih 45 min nakon cega mi se smirilo nisam osjetio nikakvu bol niti otezano disanje samo ubrzan rad srca i u trenutku kao neka slabina ali prolazna, nakon 4 dana isto mi se ponovilo trajenje je trajalo isto nekih 45 min i u oba slucaja u mirovanju, odlucio sam otici u ZG u poslovnu jedinicu MAGDALENA na ultrazvuk srca i EKG, nakon toga pregleda sam bio narucen nakon 20 dana u Bjelovarskoj bolnici da bi se vidjelo u cemu je problem tamo sam isto napravio ultrazvuk i EKG po preporuci doktora. Ispisat cu vam nalaze oba pregleda i u MAGDALENI i u BJ. Bolnici, pa bih vas molio da mi kazete svoje misljenje dali su to problemi vezani za srce ili od neceg drugog mozda od zivaca ili nesto trece, nikada nisam imao nikakvih problema sa srcem bavim se rekreativno sportom i nikad nisam osjetio nekakve simptome niti poteskoce. U obitelji i familiji mi nije nitko srcani bolesnik.

NAPOMENA: u oba pregleda bila je prisutna trema i strah pa su otkucaji srca bili isto poviseni
NALAZ: Poslovna jedinica MAGDALENA

Nalaz ultrazvuka TTE
Izmjerene Vrijednosti
Lijeva klijetka-dijastola LVDd 4,2
Lijeva klijetka- sistola LVDs 2,4
Lijeva pretklijetka LA 3,4
Aorta asc. Aoasc. 3,0
Interventrikularni septum i.v.septum 1.4
Straznja stijenka LV 1,2

Funkcija lijeve klijetke
EF prema 2-D 70%

Zaključak:
Lijevi ventrikul je uredne veličine, uredne debljine stijenki, urednih kontrakcija stijenki, EF LV je 70%.
Aortna valvula je trikuspisna, morfološki uredna. Nema AI. Supravalvularna aorta je uredne širine.
Mitralna valvula je morfološki uredna, nema MI. U transdijastoličkom protoku nema znakova dijastoličke disfunkcije. Lijevi atrij je uredne veličine.
Desni ventrikul je uredne veličine i kontrakcija. Nema TI. Nema plućne hipertenzije. Perikard je uredan.
EKG: sinus ritam, fr. 85/min, interm. el. os, nešto viši T valovi prekordijalno. Tlak si mi izmerili bio je 130/95
TTE: u prilogu- uredan.

Nalaz: Bolnica Bjelovar Internistička ambulanta
Nalaz EHOKARDIOGRAFIJE

1-D TEHNIKA:
AO: 31(20-37 mm) LA:33 (15-40mm) LA/OA: 1.06 (<1.3) DV: (<30mm)
LVD (D): 42 (<55mm) LVD (S): (varijab.) FS: (>25%) EF: 74 (50-75%)
IVS (D): 9 (6-12mm) IVS (S) (varijab.)
PWT (D): 10 (6-12mm) PWT (S): ( varijab.) IVS/PWT (D): 0.9 (<1.3

2-D TEHNIKA I DOPPLER:
Čitavo vrijeme pregleda bolesnik u sinus tahikardiji do 126/min.
Nalazi se uredne kavitarne dimenzije i uredne debljine srčanih stijenki. Uredni su parametri globalne sistoličke funkcije obje klijetke.
Nema znakova dijastoličke disfunkcije LV.
Uz navedenu tahikardiju nalazi se blaže uvrtanje PMK bez MR. Ostale valvule u cijelosti uredne.
Intrakardijalnih tvorbi nema. Perikardijalnog izljeva nema.

Isao sam i na snimanje pluća:
Nalaz: Na sn. pluća i srca nema svježih infiltrativnih promjena parenhima pluća. Hilusi primjereni, ošiti i fc. sinusi uredni.
Srce je uredno položeno, obične je forme i veličine, urednog je tonusa i miokarda.
Aorta je uredna.

To su nalazi i pregledi koje sam obavio, i svi su rekli da je sve uredu i nisam dobio nikakve terapije niti tablete! sada mi se ponekad za desit da mi poce srce ubrzano lupat a pokusavam se sto manje zivcirat i opterecivat oko svega od kad mi se to dogodilo! ali neznam zasto dolazi do toga da mi srce ponekad pocne ubrzano lupat ne osjecam nikakve bolove niti otezano disanje za vrijeme kada mi srce ubrzano radi zna mi se desit na sekundu neka slabost ali prolazno kasnie se sve smiri i dobro, nekad znam osjecat kao neku laganu bol koju jedva osjetim na lijevoj strani prsa u visini bradavice kao na prsnom mišiću, i ponekad u sredini prsa imam kao nekakvu nelagodu kao da mi nesta smeta ili žulja ili mi nekad u sredini prza se zna dogodit da mi nesto zatitra ali to sve kratko traje i prođe. Molio bih vase misljene dali imam kakvih problema sa srcem ili bolesti srca ili je sve to izazvano zbog nekakvog stresa, zivciranja ili nesto, dok se krecem i nesto radim fizicko osjecam se normalno ne umaram se niti tesko disem. Ispricavam se na malo povecoj Temi i unaprijed se Zahvaljujem!!!

larisa123

24.05.2013. 23:50

Poštovani! Imam 24 godine, i nikada nisam imala zdravstvenih problema. Prije mjesec dana kada je započelo proljeće osjećala sam se dosta slabo i srce mi je lupalo te sam otišla na hitnu ustanovili su mi tahikardiju koja se smirila po beta blokatorima. Ja ubrzani rad srca osjećam cjeli život, kada popijem previše kave, od cigareta, kod velikog uzbuđenja inače nikada i nikad me ništa nije boljelo. Nalaz štitnjače je uredan te krvna slika. Sada sam naručena u jednu bolnicu kardiologiju, za holter, te vjerojatno UZV,ergometriju. Zanima me je li potrebno raditi rtg ? Jer ga ne bih željela raditi, radila bih ga ukoliko UZV srca nebi bio uredu. Mogu li uopće odbiti tu pretragu? Unaprijed se zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

05.07.2013. 10:00

Imate pravo, ostale pretrage imaju smisla, a rtg Vam nikako ne treba.

Napomena: savjeti putem interneta su općenite preporuke i ne mogu zamijeniti uobičajeni liječnički pregled u ordinaciji.