Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bljuckanje, uspavljivanje bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

milica eva

28.10.2014. 10:40

Postovani,

obzirom da imam dva pitanja, pa cu se truditi da budem koncizna.

Prvo, beba (djecak) ima 2 mjeseca i 13 dana. Kilaza na pregledu koji je bio sa 2 mjeseca i 5 dana iznosila je 6 510 (tezina pri izlasku iz porodilista je bila 3 500). Beba je skoro iskljucivo dojena uz dodavanje 100ml Novalaca jednom dnevno na svakih nekoliko dana (kada nismo kuci, i bas ga nemam prilike podojiti, a nemam mlijeka da izmuzem prije nego izadjemo). No, istovremeno ima jako veliki problem sa bljuckanjem. Poslije svakog podoja bljucka u velikim kolicinama, po 3, 4 (a neka i vise puta), a cak ponekad i 2 sata nakon jela. Preko noci nakon dojenja (i pored toga sto podrigne) nastavlja da bljucka u kreveticu i cini mi se da mu to ne da da zaspi, a ponekad i da ga jako zapece. Molim Vas za savjet. Pretpostavljam da je u pitanju refluks, ali ne znam sta mozemo uciniti da mu olaksamo. Napomenucu samo da smo, na preporuku doktora, dali mu Aptamil AR, nakon cega se dijete zatvorilo 3 dana, toliko da su ga morali klistirati. Sto od tada zaista ne planiram uvoditi dohranu protiv bljuckanja, a i ovu koju povremeno uzme smo skoro pa izbacili.

Drugi.problem je, nadam se, vise vaspitne prirode. Naime, on je vrlo zivahan i konstantno trazi da se nosi kada smo u kuci, a ako ne bude tako krece jaki plac. Inace je vrlo nervozna i placljiva beba koja preko dana jako malo spava, a i to sto zaspi je jedino na rukama ili eventualno u kolicima koja se moraju konstantno vozikati po kuci. Da li mialite da je u pitanju to sto smo ga razmazili, ili moze biti neki drugi problem.

Jvala puno unaprijed.

U iscekivanju Vasih odgovora,
Milica P.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2014. 11:05

Obzirom na natprosječni prirast na težini očigledno pojede puno više nego što mu treba i normalno je da bljucka. Davanje AR formule u dojenčeta koje je na majčinom mlijeku i ovako napreduje nema opravdanja. Najčešći uzrok prekomjernog unosa mlijeka su grčevi (kolike) jer sva utjeha ide na usta pa dijete popije puno više nego što mu treba. Preporučujem da bude isključivo na prsima, da leži sa značajno povišenim gornjim dijelom tijela (nakosite madrac u krevetiću). Najvjerojatnije pojačano traži Vašu bliskost zbog grčeva te je potrebno udovoljiti njegovim zahtjevima. Kada se stanje stabilizira tada će se smanjiti periodi nošenja na rukama.

milica eva

06.11.2014. 16:50

Hvala najljepsa