Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cijepljenje, antibiotik - reakcije i komplikacije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KoPitaNeSkita

16.03.2024. 12:45

Postovani,

pomalo sam zbunjena, pa Vam pisem ovaj post u nadi da cu biti ili manje zbunjena ili malo bolje usmjerena.
Imam curicu od 3 godine koja se cijepila sa MMR Vax Pro prosli ponedjeljak 4.3.
(Razlog zbog kojeg se tek sada cijepila je taj sto je pedijatrica odlagala cijepljenje zbog anemije. Ne ja, pedijatrica.)
U srijedu popodne 6.3. dobila je visoku fibru (preko 39) i zalila se na bolove u grlu. Javili smo se pedijatrici koja je rekla da sacekamo 3 dana pa se javimo. Tako je i bilo. Fibra nije prolazila i u petak 8.3. dolazimo kod pedijatrice. Pedijatrica je pregledala i zakljucila na osnovu fizickog pregleda bez laboratorijskih nalaza da je u pitanju streptokok, te nam je propisala sirup Augmetin 10 dana.
Curica je pocela piti Augmetin vec u petak, 2 puta po 6ml u kombinaciji sa probiotikom.
Tu noc se zalila na jake bolove u nogama, jednom je povratila i imala idalje visoku temperaturu. Sutradan, u subotu, popila je zadnji antipiretik i temperatura je prestala.
U nedjelju se pocela zaliti na smetnje pri piskenju, posto se nije zalila konstantno pri svakom mokrenju, nego povremeno i urin je bio bistar i bez mirisa, te je mirno spavala noc, predpostavila sam da se radi o iritaciji zbog antibiotika.
Dakle, nedjelju, ponedjeljak i utorak je bila bez temperature, u srijedu popodne 13.8. je ponovno dobila visoku fibru (preko 39). Javili smo se pedijatrici koja je zakljucila da je to sada reakcija na MMR cjepivo, jer je srijeda bio 10. dan od cijepljenja. Sutradan, u cetvrtak, ona se zalila na jake bolove pri mokrenju, bolove u nogama, imala je ogromnu temperaturu i jednu kompletno crnu stolicu, te je dobila sitni crveni osip po cijelom tijelu - ruke, noge, trup, sve osim glave.
Buduci da se jako zalila otisli smo na djeciji prijem, gdje su je pregledali izvadili KKS,CRP,jetrene enzime,koagulaciju i urin. Nalazi su bili uredni, samo hemoglobin lagano snizen - 106. Zakljucili su da se radi o iritaciji kolona i iritaciji u podrucju genitalija koju je uzrokovao antibiotik, te o reakciji na cjepivo koja se ispoljila visokom temperaturom i osipom. Savjetovali su nam novi probiotik i propisali nam klotrimazol i belogent, te rekli da uobicajenim metodama snizavamo temperaturu.
Danas, fibra je idalje ogromna, sa Panadolom se ne spusta znacajno, najnize na 38.5. (dajemo 11.5. ml jer curica ima 18kg), sa Nurofenom padne na 3-4 sata i onda se iznova naglo i na visoko vrati.
Crnu stolicu vise nije imala. Idalje se zali na bolnost pri piskenju i povremeno na bolove u nogama. Osip je idalje prisutan, najvise na prsistu. Jos uvijek pijemo Augmetin, u nedjelju bi trebali popiti zadnju dozu. Opce stanje joj je dobro, jede malo slabije, ali ne znatno slabije, malo je manje raspolozena, ali ne znatno manje.
Ono sto Vas zapravo zelim pitati - da li je moguce da je dijete pod antibiotikom razvilo uroinfekt koji je sada laboratorijski tesko dokazati zbog toga sto je pod terapijom? I zapravo je uroinfekt taj koji uzrokuje ovu ogromnu temperaturu?
Ili je uistinu moguce da reagira na cjepivo tri dana ogromnom temperaturom i osipom, a sve ostalo su komplikacije od antibiotika koje su se nazalost pojavile u isto vrijeme kad i to?
Ili Vi mozda mislite da bi moglo biti nesto 3.,4.?
U kojem smjeru Vi kao pedijatar razmisljate kada je nas slucaj u pitanju?
I da li, ako se temperatura i sutra nastavi, mislite da bi bilo dobro da se javimo opet na prijem? Sto da cinimo u tom slucaju?

Ispricavam se na duzem postu, tesko je moglo stati u manje.

Hvala unaprijed.

KoPitaNeSkita

16.03.2024. 20:30

Jutros je, evo, imala jednu skroz rijetku kasastu stolicu i dobila je izrazito sitni crveni osip po obrazu (na samo jednom obrazu).
Temperature vise nema.

KoPitaNeSkita

16.03.2024. 20:30

Pri tom, ako je to bitno, curica ne ide u vrtic. Tjedan dana prije cijepljenja smo bili “pazljivi” i onda kako se cijepila i kako je krenula ta temperatura, vec preko 10 dana nismo izlazili nigdje osim na cist zrak u nase dvoriste. Hocu reci, nisam sigurna da je mogla u tome svemu negdje pokupiti neki virus.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2024. 12:35

Sve što opisujete je neobično i atipično. Najmanje je vjerojatno da je sve navedeno uzrokovano cjepivom, najvjerojatnije se u pozadini nalazi neka virusna infekcija. Uroinfekt ako postoji, ako i ne djeluje augmetin, se može vidjeti laboratorijskim pregledom urina. Obzirom na složenost simptomatologije savjetujem da se obratite dječjem infektologu.