Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Puno problema sa novorođenčetom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SweetDee

07.10.2014. 10:05

Ovako kčer mi je rođena 2 tjedna ranije (13.9.) i nakon 2 dana joj je dijagnosticirana žutica i infekcija te je ostala na odjelu neonatologije 10 dana. Drugog dana su joj pronašli šum na srcu i dijagnoza je vsd subaortalis (rupica 3-4 mm). Naime nitko mi se nije unatoč pitanjima udostojio objasniti o čemu se radi i koliko je to zapravo opasno! U međuvremenu je naišao drugi problem - dijete malo jede! Sada ima 3 tjedna i po obroku pojede 50 ml nan proa po obroku otprilike svaka 4 sata (u bolnici su je dohranjivali i nije htjela sisati pa sam izgubila mlijeko). Najgore mi je kad preko noci ospava čak po 6 sati a ujutro pojede samo 40 ml. Uz to joj dajemo čaj od komorača jer je imala problema sa probavom a i jako je plačljiva po noći pa da ne dehidrira. Inače plaće samo po noći i to su onda scene a nisam primjetila da ima grčeve jer joj tijelo bude opušteno ali jednostavno plače. Također joj je još u uterusu ulubljena glavica sa desne strane (apgar je bio 9/10) i na tu stranu slabije reagira (tako doktorica tvrdi ali meni je to malo čudno da se od bebice od 3 tjedna očekuje da okreće glavicu brzinom munje kad ona pukne prstima). Još jedna stvar (da znam ali naš grad je poznat po lošim doktorima a nemam strpljenja vise čekat termin u zg da bar neki savjet dobijem) - ima okruglu masnicu na lijevom boku okrugla je i neosjetljiva na dodir ali se ne mijenja niti prolazi. Dakla u biti moja hrpetina pitanja za vas ako mi možete pomoći su :
- koliko opasan može biti šum na srcu i koje su nam opcije ako ne sraste?
-jede li dovoljno i kako ju motivirati da jede više?
-gubi li apetit zbog čaja od komorača?
-koje vježbe da radim s njom da ojača vrat i glavicu sa te strane

Inače nisam napomenula da je iz bolnice izašla 22.09. sa 3025 kg, 50 cm i 33 OG a jučer je imala 3350 kg, 51 cm i 34 OG i meni su rekli da je to malo :/

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.10.2014. 10:10

Šum na srcu je uzrokovan otvorom između dvije klijetke - kroz nju krv "bježi" na desnu stranu i uzrokuje povećanje količine krvi koja iz desne klijetke ide u pluća po kisik i potom se vraća u lijevu stranu srca. Kardiolog mora imati ovaj problem pod nadzorom - rupica se može postupno smanjivati i navedeno bježanje krvi postati beznačajno; a može se i u potpunosti zatvoriti. No postoji mogućnost da ta količina krvi uzrokuje preopterećenje pluća i tada se moraju ovoditi lijekovi. No i u tom slučaju konačni ishod (prognoza) su dobri.

Plavilo koje opisujete najvjerojatnije nije krvarenje nego je riječ o hiperpigmentaciji koja se kolokvijalno naziva "mongolska pjega" - riječ je o nedužnoj i relativno čestoj promjeni.

Količina mlijeka kojeg dijete popije je mala (ako sam dobro izračunao iznosi oko 100 ml na kg na dan). Čaj od komorača može smanjivati tek i nema koristi od njega kada su u pitanju grčevi. Napredak na težini je graničaqn i treba biti oprezan obzirom na sve što se događalo i srčanu grešku. Izaberite pedijatra koji Vam ulijeva povjerenje.

Što se tiče okretanja glavice to će se već riješiti, možete se javiti nekom fizijatru.