Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Tvrda stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Flo Pi

15.04.2021. 15:05

Poštovani,

molim vas za savjet u vezi tvrde stolice kod dečkića od uskoro 5 godina. Oduvijek je ta stolica bila čvršće konzistencije, ali zadnjih sigurno godinu i pol ima tvrđu stolicu kao kuglice. Prehrana je raznolika, isključeno mlijeko (osim u vrtiću), rijetko banana, mrkva, riža, slatkiše pokušavamo što manje ali je ponekad teško izvesti, svaki dan je kuhani obrok, težimo što više voća, povrća, što manje bijelog brašna, potičemo da pije više vode, ali koliko uspijemo. Stolica bude većinom svaki dan, ponekad i drugi dan, ali je većinom u kuglicama, ponekad malo crvena, vjerojatno izritirana jer je tvrdo. Jedno vrijeme smo koristili Laksol koji je pomagao, ali čim prestanemo, vrati se sve na staro. Po preporuci pedijatra smo koristili Portalak, žlicu ujutro, ali stolica se nije bitno promijenila, možda malo i ne svaki put (kod Laksola je puno bolje). Za svaki slučaj smo vadili krv, IGe - 127, i RAST bjelanjak, kravlje mlijeko, pšenično brašno i kikiriki su u granicama normale. Inače Ige je vadio i prije godinu dana kada je bio 150 zbog alergijskog rinitisa i prick testom je utvrđena alergija samo na ambroziju. Smatram da stolica nije povezana sa namjernim zadržavanjem.
Da li je ipak potreban pregled gastroenterologa? Da li je moguće da je tvrda stolica simptom nekog drugog problema ili bolesti? Dijete inače nema neke druge izražene tegobe osim tu i tamo klasične viroze. Na vratu ima malo izražene limfne čvorove što je isto kontrolirano lab. nalazima koji su bili u redu.
Što možemo još poduzeti? Laksol nam je pomagao ali nismo ga nikad koristili duže od 20tak dana, i onda bi se sve vratilo na staro.
Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.04.2021. 10:40

Laksol možete koristiti bez ograničenja, mjesecima. Povećajte unos maslinovog ulja, hrane s puno neprobavljivih ostataka (mekinje, muesli, integralni kruh i tjestenina, povrće), slatkog voća. Ujutro mu dajte 1 dl Donat Mg vode (s mjehurićima ili pustite da odhlapi - svejedno. Prema svemu navedenom nema znakova da je u podlozi bolest probavnog sustava.

Flo Pi

12.03.2024. 00:50

Poštovani, nadovezujem se na prethodno vlastito pitanje a problem je i danas isti nažalost. Dakle dječak 7 godina i dalje ima problem sa tvrdom stolicom. Kontroliramo se kod gastroenterologa, obavili sve pretrage i sve je u redu (sad nedavno i anorekt.manometriju), terapija Laksol. Dok ga koristimo stolica je mekana, čim prestanemo sve se vraća na staro. Iskreno gubim nadu da će se problem riješiti. Ono što me dodatno opterećuje su nekakve informacije na internetu o štetnosti Laksola (makrogol) u vidu neuroloških i neuropsihijatrijskih simptoma kada se dugotrajno koristi, a mi ga koristimo mjesecima ako ne i duže. Molim vas da li imate kakav savjet u vezi tretiranja ovog problema i mišljenje o štetnosti Laksola jer se bojim da problem nećemo riješiti a još će naštetiti djetetu. Da li se nešto drugo može davati kao terapija?Jednom smo koristili Portalak ali nije pomoglo baš.
Da li mi možete preporučiti nekog doktora/gastroentereloga? Imam osjećaj da je jedina terapija taj Laksol...
Hvala unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2024. 11:10

Makrogol se smatra sigurnim za dugotrajnu upotrebu, nisam upoznat s preporukama ograničenja korištenja. Naravno, druge vrste laksativa (napose biljnih na bazi sene i frangule) se ne smiju oristiti u dječjoj dobi a niti u odrasloj dulje vremena. Možete pokušati s psilium prahom (Redovita). Gastroenterolozi pedijatrijskih klinika (bilo kojih) su kompetentni za davanje preporuka i dodatnih informacija koje vas zanimaju.