Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5401

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Poviseni IgE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

macica29

23.05.2024. 22:05

Uopce nisam vidla vas odgovor. Isli smo sad na vađenje krvi, poslala nas je na vađenje za ukupni ige i spec.ige na grinju. 19.6.imamo kontrolu. Budem pitala.
Sad je 3 tjedna bez spreja, samo escontral o nista. Pun je zelenih smrklji.

Darko Richter, dr. med.

28.05.2024. 00:35

Zeleno u nosu znači bakterijsku infekciju. Treba ispuhivati, a u krajnjem slučaju dati antibiotik, npr. Klavocin, Resocef ili slično. Sumamed ovdje neće biti od veće pomoći zbog visoke rezistancije pneumokoka koji je najčešće u podlozi.

macica29

28.05.2024. 21:40

Ispuhuje nos, inhaliram ga, stalno nesto.
Dosli su nalazi od vađenja krvi. Ukupni IgE je sad 913 H kU/L, a Dermatophagoides pteronysinus je >100 H kU/L.
19.6.idemo do doktorice.

Darko Richter, dr. med.

29.05.2024. 08:35

Jasna i glasna alergija na grinju. Ali od toga nema zelenu sluz u nosu, nego bistru ili bijelu, kihanje i svrbež, a mož-da i svrbež očiju i suzenje. Naravno, alergija ne isključuje povremene bakterijske ivirusne rinofaringitise, i obrnuto.

macica29

29.05.2024. 23:50

Hvala na odgovoru. Budem zvala pedijatricu u vezi zelenih :/

Tonka. Niki

29.05.2024. 23:50

Postovani doktore upuceni smo na pretrage zbog cestih opstrukcija i kronicne upale uha i ugrađenih cijevcica u bebe koja sada ima 9 mj. Možete li nam prokomentirati nalaze?
Pretraga Alfa-amilaza 15L u/l 23 - 91
(S) Ukupni proteini 59g/l 55-80
(S) Albumin 43.1g/l 28.0-48.0
(S) Globulini 16 L g/l 25-30
(S) IgA 0.31 g/l 0-0.83
(s) IgG 2.35g/l 2.27-13.78
(S) Іgм 0.25g/l 0.00-1.45


SPECIFINI PROTEINI
(S) ІgЕ З04 Н IU/mL Ref. interval <15
U prvi mj nam je ige bio 129 iu/ml
Dijete je na fenistilu 3*6 kapi
I flixotide 50 2*1


Darko Richter, dr. med.

09.06.2024. 22:50

Ima neku sklonost alergiji, koja nije ispitana do kraja (specifični IgE ili prick test na: kr.mlijeko, bjelanjak, kikiriki + grinja i pelud trava), i, ima dosta jasnu hipogamaglobulinemiju, za koju bi bilo dobro znati je li ta "beba" muško ili žensko. Sama alergija od infekcija čini produžene "gliste" koje traju puno duže nego kada nema alergije. A hipogamaglobulinemija sama po sebi jest jednako sklonost infekciji, i, badava ventilacijske cjevčice, ako se to ne sredi, a može se. S obzirom da se tu da ponešto poduzeti, ali za to treba znati, ne samo je li "beba" muško ili žensko,nego i što je našao ORL, i kada je učinjen IgG, i dosta drugih pitanja, ja bih vam preporučio da to sve raščistimo u jednom pregledu u Poliklinici DermaPlus. Rijetko ovo radim, ali, ako se nešto može učiniti, onda ne prežem da vam ponudim pregled i konzulaciju koje morate platiti. Vi prezentirate problem svoje "bebe" a niti ne znate da je to muško/žensko dojenče od 9 mj. da je porođajna težina bila ... , da je sadašnja težina .... , da je bila/nije bila isključivo dojena .... mj., da jest/nije cijepljena protiv pneumokoka, da jest/nije imala prvu prepoznatu upalu srednjeg uha tada i tada, i da jest/nije tada primila ceftriakson (koji bi bio prava terapija za prvi otitis media, a ne nekakvi Sumamed ili samo malo bolji Klavocin), da li ima/nema obostrani ili samo jednostrani otitis s cjevčicama u jednom/oba uha, itd. itd. Tek tada dolazi na red IgG (vjerojatno je u pitanju produžena hipogamaglobulinemija, koja je česta u bivše nedonoščadi -ako jest nedonošče, a mogao/la bi biti), ali to ne znači da je, uz postojeće uporne infekcije (otitis) ne treba liječiti, tj. supstituirati intravenskim imunoglobulinom svakih mjesec dana dok se razina IgG spontano ne podigne. Vi nikad ne možete liječiti niti razumjeti bolest svojeg djeteta do te mjere da biste si mogli stvoriti sliku kako bi ga trebalo liječiti. Sretan sam da sam 2020. g. završio svoj radni staž u javnom sektoru, jer, nepodnošljiva lakoće bivanja doktorom, kako samoumišljenim, tako i onim licenciranim koji vas ne vodi dovoljno čvrsto, postaje sve gora, i gora.

Tonka. Niki

11.06.2024. 11:20

Upravu ste doktore, djecak rođen 3320 u terminu carskim rezom zbog polozaja zadkom, od prvog dana rođenja odbija sisati uz uporan plac i jake tada kazu grceve(mama prilikom carskog dobiva upalu bubrega i on nesisa od 5 dana zivota) krvave stolice i urtikarije nakon 27 dana daju mu mlijecni pripravak alernova problemi prestaju. cjepljen prvom dozom pneumokoka u 11 mj te nakon 19 dana dobiva prve napadaje kaslja koji traju jos od 11 mjeseca tadq lijecem sumamedom. nakon 15 dana ponovno u opastrukciji bronhiolitis(reksocef) u 1 mjesec 1 obostrana otitis media djete dobiva tada vec 3 antibiotik reksocef 10dana od strane orl nakon ispijenog reksocefa 3 dan dijete zavrsava na hitnom orl sa ponovnom upalom usiju daju mu augumentin na 30,000 leukocita i salju ga kuci. na kontroli nakon ispijene doze antibiotika doktorica zahtjeva hitnu miringtomiju i ugradnju cjevcica obostrano(iznesen iz sale yz pratnju doktora koji nam citiram govori (BILO JE DOSTA GNJOJA OBOSTRANO) uz venski antibiotik3 dana. dijete 10 dana nakon izlaska iz bolnice nastavlja sa terapijom reksocefa. Plumolog po nalazu spec ige na 5 osnovnih qlergena utvrđuje alerg na pkm 0.75 ostalo negativan tada imao 5 mj. Ige. Mu bio 129. Sada 304 Ali zahtjeva efp i iefp dobili smo i ostatak nalaza gdje su albumin 37. 5 L
Alfq globulin1 3.0
Alfa globulin2 9.1H
Beta globulin6. 2
Gama globulini 3.2 L
Albumin/globulin 1.75
Kasalj u napadajima i dalje traje. Urtikarije su svakodnevne. Prije 2 tjedna bio u opstrukciji sa temp do 40 koju inace u opstrukcijama nema( lijecen ciloksanom jer je i na klavocin imao urtike po cijelom tijelu.) Danas 1 put konzumirao bijelu ribu osip po obrazima.



Tonka. Niki

11.06.2024. 11:20

Djete sada 9.500 kg nalazi igg rađeni pred 15 dana on je star 10 mj sada,
Upravu ste ni ovde se mukte ne lijecimo dapace placamo plumologa i nece bam biti tesko platiti ni vas pregled jer jako cijenim vase misljenje.
al uistinu imqmo osjecaj da im je najlakse dat antibiotik i reci inhalirajte ga cesce. Sta ocito neurađa plodom jer se zapravo njegova dijagnoza svodi opstrukcije bez podrijekla u sta ni ja kao obican laik nevjerujem
Mi smo vec pokusali dogovoriti pregled u derma plus i konzultirali se sa nekim tko nam je rekao da se tamo nalazite utorkom.



Darko Richter, dr. med.

11.06.2024. 21:05

Ovo je forum gdje aj odgovaram bez naknade. No, ovdje bi pregled bio koristan. Zato sam vam predložio Dermaplus.
I ovo što ste sada poslali sasvim je zbrkano, a čini mi se da je prvi post pisao ntko drugi, a ovo sada, vi. Najedanput u prvi plan dolaze opstrukcije, sada više nije otitis? A imao je i proktokolitis od kravljeg mlijeka. Što je na kraju problem? I zato je rješenje u pregledu, jer ste u generalnoj zabuni oko svega. Netko vam mora nacrtati kakvo je stanje i što će biti dalje, te kakvo je liječenje između te dvije točke. Jedino optimistično jest da je IgG sada 3,2 g/l, tj. u porastu u odnosu na prvi nalaz od 2,3 g/L. Ono s antibioticima bilo je standardno brljanje sukladno Murphyjevom zakonu: "If anything can go wrong, it will". Ako je u srednjem uhu bilo "dosta gnoja", da li je učinjen mikrobiološki nalaz i što je nađeno? To je valjda osnovno pitanje. Itd.

Tonka. Niki

11.06.2024. 23:50

Vidimo se u Dermaplus jer nam tek sada nista nije jasno
Nalaz igg 2.35 g/l
I gama globulini 3.2g/l je izvađen iz istog uzorka krvi samo kad sam pisala prvi post dio nalaza bio je u izradi, da u prvom postu sam napisala da se radi cestih opstrukcija i otitisa salje na pretrage ali opstrukcije nisam naglasila zapravo sam ih stavila u drugi plan.
Djetetu je zapravo sve navedeno, ima tu svega po malo i ja da vam napisem sve pomalo zbrkam. Nitko mu nije radio nikakve briseve prilikom zahvata samo su kako kazu "dobro drenirali"

Darko Richter, dr. med.

13.06.2024. 00:40

šAko dolazite, donesite sve nalaze, da ih vidim svojim očima. Gama globulini i IgG nisu jedno te isto, IgG je samo jedan dio gamaglobulina.