Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 932 | Broj poruka: 5403

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Vazomotorni rinitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DraganaK92

15.08.2024. 13:20

Postovani doktore,

Molim Vas za Vase cijenjeno misljenje. Naime, nakon 10mjeseci potpuno zacepljenog nosa i poroda (2 i po mj proslo od poroda), te uradjenog pregleda ORL specijalista, CT sinusa koji je uredan, bez ikakvih patologija, devijacije, upale, polipa itd., alergo testova urednih, ukupni i specificni igE na inhalatorne i nutritivne alrrgene koji je potpuno uredan, brisa nosa na eozinofile koji nisu nadjeni u nosu, doktor je dijagnostifikovao vazomotorni rinitis. Nisam reagovala na terapiju, mometazon, dymista, suprinet forte, hipertonicne otopine morske vode, kojekakve kapi, antihistaminike (jer nije alergijski), medjutim propisano mi je sve sto se koristi kod alergija ili upala sinusa jer nema nekog izbora i na kraju je dr rekao da mi nema sta vise dati od terapije, da je to prosto tako hronicno zacepljeno i da zivim s tim. Kvalitet zivota je smanjen uveliko (nema spavanja, stalne upale grla i prehlade od disanja na usta, pprebrzo zamaranje, anksioznost..). Takodje, dr je rekao da kako se to pojavilo najednom u trudnoci, isto tako moze i proci. Pomenuo mi je drugi ORL smanjenje slyznice zadebljalih nosnih skoljki RF talasima, medjutim ovaj prvi doktor je rekao da to ne bi umnogome pomoglo u mom slucaju i da to nije dobro raditi jer se dobije sindrom praznog nosa..mozete li mi Vi dati svoje misljenje o vazomotornom rinitisu i tom zahvatu skidanja sluznice?

Srdacan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

15.08.2024. 19:45

Ja nikad nisam uspio saznati što je to vazomotorni rinitis. Taj termin koriste oni koji ne znaju što bi vam rekli za vaš problem. Tek, dosta je jasno da nemate nikakvih alergija, niti eozinofilnog nealergijskog rinitisa, i da nema upale paranazalnih sinusa. Čudi me da u CT nalazu nema (ili niste naveli) stanje nosne sluznice i nosnih školjki. Kako god, jedno od najčešćih objašnjenja ovog stanja kronične zapušenosti nosa, jest stalno i uporno nakapavanje raznih kapi i kapljica, voda i vodica za i protiv nosa, a koje rezultiraju ovakvom "pobunom" nosne sluznice, koja otiče upravo kao rezultat tih, u biti stranih, tvari kojima je opterećujete, taman da se zvale Aqua maris, Sinomarin, najčišće izvorske kapi, i sl. Kao prvo, morate to sve radikalno prekinuti, i imati strpljenja da se nosna sluznica oporavi. Kad kažem strpljenje, to može potrajati do 6 tjedana dok se ne postigne značajnije poboljšanje prohodnosti.

DraganaK92

16.08.2024. 15:10

Postovani doktore,

Hvala Vam na brzom odgovoru. U CT nalazu stoji da nema zapaljenja sluznice sinusa, osim minimalnog zadebljanja sluznice lijevog maksilarnog sinusa i da u PNŠ nema intraluminalnog sadrzaja. Frontalni recesusi i osteomeatalni kompleksi slobodni, kohne normalno formirane...septum normoporniran..i da nema patomorfoloskih promjena..iako ne znam sta znaci sve ovo, sem sto mi je dr rekao da je uredan nalaz. A za sluznicu nosa samog ne pise nista. A to za vazomotorni rinitis mi vec 5 orl doktora govori, a niko ne zna da da objasnjenje istog. Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

16.08.2024. 23:10

Na CT-u u opisu izgleda nosnih hodnika ne piše da su zatvoreni zadebljalom sluznicom, nekom izraslinom, stranim tijelom ... Dakle, po nalazu CT-a, vi svoje tegobe izmišljate. Dajte to malo prodiskutirajte sa svojim doktorom, osobito ORL.

DraganaK92

17.08.2024. 08:45

Hvala Vam. Zbunjena sam sada i ja, ali zbog klaustrofobije koju imam od bilo kakvog uzeg prostora pa tako i prostorije za CT i samog CT-a (do tada nisam znala kako izgleda pregled, te da traje samo par minuta i da nisam potpuno zatvorena), taj dan sam koristila te vode i vodice koje pominjete, pa mi nos nije bio zacepljen potpuno kao inace. Zbog toga je takav nalaz pretpostavljam? Ili je i pored toga trebao pokazati neku smetnju, zadebljanje i sl.

Darko Richter, dr. med.

18.08.2024. 00:50

Sluznica se oštećuje kada nos nakapavate tjednima i mjesecima. Naravano da se sluznica privremeno stanji ako nakapate vazokonstrikcijske kapi (npr. Operil, Nsaic, Efedrin, i sl.), ali potom opet nabrekne, i ne možete izaći iz tog začaranog kruga osim ako ne prekinte bilo kakvo nakapavanje i ispiranje nosa. Ostalo sam vam objasnio u prethodnom odgovoru.