Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Pilula za dan poslije - Hitno

Autor Poruka

Maruša

15.04.2011. 15:37

Poštovana,

Zanima me jedno pitanje: Koja je razlika između gestodena i levonorgetrela? Vidjela sam američku str o hitnoj kontracepciji, i oni nisu naveli pilule s gestodenom

u slučaju hitne intervencije, već samo s levonogestrelom.. A dr, na ovom forumu, jasno je napisala da se takve pilule npr Logest mogu koristit u svrhu tu.

dali je taj gestoden štetan ??(iji) od levonogestrela?

Eto,, naišla sam na stranicu pa me zanimalo.. Njima je taj YUZPE metoda sigurna i efikasna, dali je i onda metoda s gestodenom sigurna i efikasna???

Unaprijed, hvala. Maruša

Natalija Beljo, dr. med.

15.04.2011. 22:40

Pa, na američkom tržištu mnogo je toga što kod nas nije pa je tako i sa hitnom kontracepcijom. I jedna i druga su pouzdane , samo danas je na tržištu Escapella pa je jednostavnije popiti jednu nego 4ili 6 tbl . OHC.

Maruša

15.04.2011. 23:21

Hvala Vam na odg,

A jel taj progesteron GESTODEN pogodniji za zdravlje od LEVONORGESTRELA ili?

Dali je metoda Etinil.estradiol -GESTODEN, sigurna za zdravlje u jednakom omjeru kao i metoda YUZPE sa levonorgestrelom?

Unaprijed hvala. Stvarno ste za za svaku pohvalu doktorice!

Maruša

bucka1980

16.04.2011. 12:05

poštovana preskočili ste moje pitanje pa vas molim za odgovor: ali ja sam vama već pisala očito nisam vam dobro objasnila i sad sam u pravoj panici ja sam 11.02.2011 imala mjesečnicu i tad sam pila kontracepcijske pilule (to mi je inače bio treći mjesec pijenja pilula),taj ciklus sam 11 dan imala rizičan odnos to je bilo 21.02.2011 a dva dana prije tog odnosa 19.02, sam zaboravila popit tabletu a 20.02 dan prije odnosa sam u isto vrijeme popila dvije tablete propuštenu i tabletu za taj dan i na dan odnosa 21.02.2011 normalno popila tabletu u deset ujutro a taj dan poslijepodne imala taj rizičan odnos (prekinuti snošaj),a dan nakon 22.02 opet normalno popila tabletu pa poslijepodne 24 sata nakon odnosa popila tri diane tablete i još tri dvanest sati nakon toga i onda nakon tih popijenih tableta 15-16 dana dobila mjesečnicu to je bilo 11.03.2011 e sad bi ova mjesečnica što trebam dobit trebala bit druga od rizičnog odnosa jel i dalje ostaje da trebam dobit je 26.04.2011 ili mi kasni sad se bojim da nisam vam dobro objasnila ..u panici sam velikoj i otkad sam popila te tablete nisam pila kontracepcijske pilule niti imala odnose nadala sam se da sam učinila sve da spriječim trudnoću ...molim vas jel i dalje ostaje da trebam dobit 26.04. ili nije tako.. i još jučer ujutro 15.04.2011 na prvi urin sam napravila test za trudnoću (LILI) i bio je negativan ...molim vas za savijet šta sad da napravim jel da još čekam mjesečnicu ili da idem ginekologu oprostite al panika me uhvatila...

andy andy

17.04.2011. 22:40

Poštovana,

Posljednju menstruaciju imala sam 2.4. i trajala je do 8.4. Nezaštićeni spolni odnos imala sam 9.4. i 10.4. ,ali partner nije ejakulirao u mene pa nisam smatrala da je potrebno popiti hitnu kontracepciju jer mi inače ciklusi traju od 30-34 dana i redoviti su.
Sad me zanima Vaše mišljenje i je li moguće da sam ostala trudna odmah nakon menstruacije?

Znam da je pitanje malo glupo jer ipak se ovulacija događa sredinom ciklusa i oko 14.-og dana prije iduće menstruacije, ali želim čuti i stručno mišljenje.
Hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

17.04.2011. 22:46

Maruša I jedan i druga kombinacija kad se koriste ne ostavljaju posljedice na zdravlje samo je stvar da lo je lakše popiti 6 tbl. ili jednu.

bucka1980 Jesam odgovorila sam da bi trebala doći 26, ali sad prvi put spominjete da pijete OHC. Taj podatak mijenja stvar tako da se može dogoditi da ne dođe tada i da kasni. Ali možete biti mirni, samo u boduće ( i za sve koji će ovo čitati) DOK PIJETE KONTRACEPCIJU NE TREBA POSEZATI ZA HITNOM KONTRACEPCIJOM.

bucka1980

18.04.2011. 10:10

draga doktorice puno vam hvala na svemu i oprostite na panici znam da sam pogriješila što sam na kontracepciju pila dodatno pilulu za dan poslije ..uglavnom nisam imala nikakvih posljedica hvala bogu mada to nije opravdanje..izgleda da sam dobila mjesečnicu mada je tek početak (kakvo olakšanje)...tako da sad mogu bit skroz mirna nadam se da je nakon testa i ovo pokazatelj da nisam trudna da li se slažete...hvala još jednom

andy andy

18.04.2011. 10:11

Vidim da niste vidjeli moje pitanje, pa ću ga ponoviti....

Poštovana,

Posljednju menstruaciju imala sam 2.4. i trajala je do 8.4. Nezaštićeni spolni odnos imala sam 9.4. i 10.4. ,ali partner nije ejakulirao u mene pa nisam smatrala da je potrebno popiti hitnu kontracepciju jer mi inače ciklusi traju od 30-34 dana i redoviti su.
Sad me zanima Vaše mišljenje i je li moguće da sam ostala trudna odmah nakon menstruacije?

Znam da je pitanje malo glupo jer ipak se ovulacija događa sredinom ciklusa i oko 14.-og dana prije iduće menstruacije, ali želim čuti i stručno mišljenje.
Hvala!

sarah15378

18.04.2011. 10:11

Poštovani,pročitala sam vaš post prije u kojem pišete da za vrijeme pijenja redovne kontracepcije nije potrebno piti hitnu kontracepciju,al zanima me da li se to odnosi i na onu pauzu od 7 dana? Naime,ja sam trenutno u toj pauzi i dobila sam menstruaciju ali smo moj dečko i ja imali danas spolni odnos bez zaštite(odnosno on nije svršio u mene) pa me zanima da li je potrebno ići po tabletu za dan poslije ili mogu samo mirno nastaviti piti tablete i dalje..Inače pijem logest i počinjem novu kutiju piti u utorak.Možda je već ovo pitanje postavljeno ranije al ja sam sva u panici jer ovo je prvi put da smo imali nezaštićeni spolni odnos u toj pauzi..Unaprijed hvala na odgovoru

sigurnostNO1

18.04.2011. 23:46

Poštovani! Imao sam NEZAŠTIĆENI spolni odnosa sa curom 17.04 oko 22h. (zadnja mjesečnica je bila 25.03)...14h nakon odnosa popila je Vikela tabletu... zanima me koje su nus pojave? mora li ih bit? kada se očituju? i kakve su mogućnosti da je ostala trudna! HVALA!!!

Tamy14

19.04.2011. 11:36

Poštovana,
17.04. smo imali odnos bez zaštite, iako nije svršio u mene, u strahu sam, zadnju menstruaciju sam imala 08.04. , a ciklus mi je svakih 27 dana,
dali ima potrebe za postkoitalnom kontrac.?? (Imam Escapelle ali nebi pila ako netreba) Hvala!

erendira

19.04.2011. 11:37

Poštovana,

Imala sam odnos s dečkom prije 3 tjedna, s tim da mi je zadnja mjesečnica bila 08.03. Proteklihpola godine sam imala redovite cikluse od 28 dana, osim posljednjeg koji je bio 38 dana. Pri tom odnosu nam je puknuo kondom i otišla sam kod studentske doktorice koja mi je dala recept za pilule Cilest, ali mi je očito dala krivu informaciju koliko pilula treba popiti. Popila sam dvije pilule i nakon sat vremena na ovom forumu pročitala da treba popiti 3, pa sam sat vremena nakon prve dvije popila i treću, pa 12 sati kasnije još 3.
Upravo sam napravila test za trudnoću jer mi kasni mjesečnica, ali kako sam smatrala da nema realnog razloga za brigu, kupila sam najjeftiniji test koji sam mogla naći. Test je pozitivan. Pokušavam se naručiti za pregled kod ginekologa što prije, u međuvremenu.... molim vas recite mi je li moguće da je nešto utjecalo na rezultat tog testa? Pilula za dan poslije? Trenutno imam i problema s mjehurom i mokrenjem, možda nekakva upala mokraćnih puteva nekako može utjecati na rezultate testa?

Lp

Natalija Beljo, dr. med.

19.04.2011. 14:05

andy andy Nažalost ne mogu odgovotiti niti da niti ne jer ima žena koje su ostale trudne odmah iza mjesečnice , tako da možete napraviti test.

sarah 15378 Zaštićeni ste u vrijeme pauze.

sigurnostN1 Mogu biti mučmina , povračanje , sad treba dobiti izazvanu mjesečnicu.

Tamy14 Bili ste blizu plodnih dana pa ja bi savjetovala da popijete.

eradre Vjerojatno ste prakticirali prekinuti snošaj tokom odnosa i ostali trudni prije puknuća kondoma.

hiho

19.04.2011. 15:46

postovani, nadam se da cete odgovoriti

zanima me moze li se zatrudnjeti bez ejakulacije, tocnije, ako se ona preejakularna tekucina prenese slucajno prstima do vagine? i moram li posezati za pilulama i hitnom kontracepcijom da bih bio siguran? unaprijed hvala na odgovoru. nadam se da me razumijete, hvala jos jednom

Tamy14

19.04.2011. 22:05

Hvala puno, popila sam.
Još bih Vas molila ako mi možete reći kad bi mogla očekivati krvarenje (4.5.kad bi trebala inače dobiti menst.ili čak i ranije??
Lp

1747

19.04.2011. 22:05

Poštovana,

prvenstveno želim napomenuti da sam pročitala najčešća pitanja i odgovore u vezi kontracepcije
i velik broj već postojećih sličnih slučajeva na forumu.
Donekle sam upućena i za većinu stvari već znam,
ali voljela bih Vas upoznati s mojim, određenim slučajom jer se nemam kome obratiti,
tko je stručan i tko će mi riješiti dvojbe.

Svjesna sam da ne možete sa sigurnošću odrediti ishod cjelokupne situacije, ali Vaše mišljenje bi mi značilo.

Nemam redovit ciklus ( u smislu da mi traje određen broj dana ), ali uglavnom mi je razmak između menstruacija mjesec dana ( punih - 32 ) s odskakanjem od dan, dva prije ili poslije očekivanoga. Naime, menstruaciju sam posljednji put dobila 4.4. ove godine, po računanju plodnih dana za tridesetdvodnevni ciklus, razdoblje ovulacije mi počinje oko 20-oga ovoga mjeseca.
Posljednji spolni odnos, ujedno i veoma rizičan, je bio 18-oga ovoga mjeseca ( jučer navečer u 20:30h ). Puknuo je kondom te je partner, ne znajući za pucanje, svršio u mene. Iako je logično da mi je najpolodniji dan oko 20-oga, poprilično sam sigurna sam sam imala ovulaciju baš 18-oga jer mi se pojavio iscjedak na donjem rublju taj dan. U svakome slučaju, i da mi nije najplodniji dan u ovome mjesecu, veoma je blizu izračunatome.
Nisam htjela čekati te sam 2 sata nakon odnosa popila dvije tablete Diane 35, sljedeće dvije sam popila danas, 12 sati nakon prve doze, a posljednje dvije, upravo sada ( malo kraći razmak, ali taman unutar 24h nakon spolnog odnosa ).

Prvi put sam pila kontracepcijske tablete i zasada nije bilo značajnih nuspojava, samo me u par navrata presjeklo u donjem dijelu trbuha ( u blizini jajnika ) i to 22 sata nakon odnosa, bol je bila nezamjetna, ali ipak me lagano zabrinula jer se nalazim u ovakvoj situaciji. Znam da je to navjerojatnije posljednica uzimanja pilula, tj. određenog šoka organizma.

Nemam određeno pitanje, imam, ali ne postoji odgovor na njega. Znam da je djelovanje tih anti pilula učinkovito 96% ( nisu anti pilule već kontracep. u većoj dozi, ali nadam se da je učinkovitost ista ) i da uvijek postoji onih 4%, ali kada sagledate sve činjenice i okolnosti, smatrate li da je šansa za trudnoću suzbijena na tih 96% te da je vjerojatnost neoplođenja veća nego oplođenja, tj. trudnoće, s obzirom na to da su mi vjerojatno plodni dani, ali s plus stranom da je 6 kontracep. tableta popijeno u roku od 24h.

Znam da je sve relativno, ali stručno mišljenje mi je bitno, a kod ginekologa ne mogu iz određenih razloga, dok nemam iskustva jer nisam osoba srednje dobi.

Unaprijed hvala,

pozdrav!

Maruša

20.04.2011. 00:05

Poštovana,

kako pijem Yaz, i zaboravila sam popiti pilulu jučer i danas (nažalost na putu sam), i prakticirali smo odnos, i naravno s ejakuacijom.. Dal trebam uzimati pilule za dan poslije,

imam recept za Yaz, ili da popijem sutra sve 3?

Inače kako ide jaz kao pilula za poslije, 5+5 ili? Dal trebam piti? (ovo mi je 2 .kutija Yaza, )

sigurnostNO1

20.04.2011. 00:05

Poštovani!!! Curenje prozirne tekućine poslje odnosa i poslje popijene tablete Vikela je normalno ili?

Mala135

20.04.2011. 14:25

postovana doktorice,situacija je slijedeca,23.3 sam imala zadnju menstruaciju,medjutim 26.3 oko 01:00 sam imala odnos sa deckom gdje je svrsio u mene.sutra ujutro,tacnije poslije 11 sati popila sam vikelu kao hitnu kontracepciju.nakon tri dana od popijene tablete dobila sam blago krvarenje koje je trajalo 3 dana. prvi dan nesto jace a ostala 2 isto kad se menstruacija zavrsava(smedji iscjedak)...menstruacije su mi redovite 26-28 dana i traje svega 4 dana. ja sam trebala dobiti 19.4 medjutim nisam...nije mi jasno da li sam trebala dobiti na vrijeme ili je ipak normalno da kasni zbog popijene tablete. ili trebam racunati pocetak novog ciklusa od dana kad sam prokrvarila od tablete...bas sam zbunjena i strah me? u svemu se nadam samo da nije doslo do trudnoce...jer po mom nekom razmisljanju bili su mi neplodni dani i tableta je popijena na vrijeme...samo me strah sto mi sad kasni.... zahvaljujem

Natalija Beljo, dr. med.

21.04.2011. 11:06

hiho Prstima ne.
tamy14 Može doći ranije.
1747 Popili ste na vrijeme , tako da ne bi smjelo doći do trudnoće, mjesečnica će doći raniije.

Maruša NE , nema hitne , nastavite dalje piti po shemi , ove koje niste popili bacite u smeće.
sigurnostN01 nema veze sa Vikelom
Mala135 Od dana izazvane .