Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Pilula za dan poslije - Hitno

Autor Poruka

mermem

12.10.2012. 00:40

Postovani, pisao sam u maju vezano za vikelu. Imao sam odnos sa djevojkom i kondom je pukao. Ona je popila Vikelu nakon sat vremena mozda, bili su najplodniji dani, bilo je nervoze dosta u narednim danima ali je proslo sve super. Ciklus je dosao opet na vrijeme i sve je bilo ok do sada. Taman sto joj je zavrsio ciklus, proslo je 5-6 dana i opet je dobila menstruaciju koja je trajala normalno kao i svaki put. Dali to moze biti posljedica te Vikele prije 5 mjeseci ili je nesto drugo u pitanju. Hvala puno.

Nataša Šemnički, dr. med.

12.10.2012. 09:40

mermem ,

radi se o nečem drugom što će se ustanoviti ginekološkim pregledom.

L.p.

tantararacici

13.10.2012. 00:55

10.10. oko 22h tijekom odnosa je mom decku puknuo kondom i nismo to primjetili. Ujutro u 8.40 sam popila jednu Escapelle pilulu i nisam imala nikakve nuspojave (jedino pospanost). Dan prije odnosa, 9.10. je bio zadnji dan menstruacije koja je inace redovita i uredna. Danas, dan nakon sro sam popila pilulu imam grceve u trbuhu cijeli dan. Zanima me da li je to normalno da nisam imala nikakve nuspojave? Inace sam upisana kod Vas dr,Beljo ali Vas nikako ne mogu dobiti telefonski da se narucim za pregled.

nadine1802

14.10.2012. 19:40

03.10.2012. 19:15

Poštovani
Ovo se desilo nedavno..

Več drugi put postavljam isto,ali ocito nisam nesto dobro uradila pa mi niste odg.Naime,imala sam nezaštičen odnos 30.09. prilikom čega je doslo do toga da je dečko ejakulirao u meni.Mjesečnicu zadnju sam dobila 25.09. i imala sam taj nezasticeni odnos zadnji dan menustracije,(imala sam jos uvijek blago krvarenje pred prestanak),inače ciklusi su mi uvijek redovni,dobijem mjesečnicu 1,2 ili pak 3 dana od očekivane.S obzirom da nisam dobra u tome,da li su to bili moje plodni ili neplodni dani?Otisla sam sutradan po savjet ginekologu,i izricito sam od njih trazila da mi daju recept za tabletu poslije.Doktorica me nije ni pregledala niti pitala sto mi je,samo sam joj rekla kako mi treba recept za pilulu poslije na sto mi je ona prepisala tabletu ELLA ONe.Međutim kako nisam bila u prilici da ju kupim zbog neodstatka novaca,posavjetovala sam se u ljekarni s farmacutima gdje su mi pored ove preporučili tabletu Vikelu.Vikelu sam popila 13 sati (1.09)poslije nezasticenog odnosa.Imala sam simptome poput mucnine,glavobolje,i blagih bolova u predjelu zadnjeg djela trbuha,i danas sam imala iscjedak,gust,sličan bjelom pranju,.Krvarenje nemam jos.S obzirom da do svoje mjesečnice imam mnogo cekati da li mi mozete reci da li je jedna vikelina pilula dovoljna da me zastiti od trudnoce ili pak moram traziti utjehu u necemu drugom?Da li ce mi mjesecnica kasniti zbog uzimanja vikeline tablete?sto ukoliko ne dodje do izazvanog krvarenja?i kad ga mogu ocekivati?Zaista,toliko sam zabrinuta da konstatno mislim na to,pa cak nekad pomislim da umisljam sve ove simptome.Hitno mi je stoga bih vas zamolila da mi odgovorite na isto,MNOGO ZAHVALNA!!!!

stoga mi je porebno ponovno vase misljenje.S obzirom da sam popila Vikelu 1.10.dobila sam blago krvarenje 5.10 koje je trajalo tri dana,smedjkasti iscjedak.Nakon tri dana je prestalo.Danas 14.10.probudila sam se s bolovima u zadnjem djelu trbuha,bas ista bol kao kad dobijem mjesecnicu i imam ponovno krvarenje,blazeg intenziteta.Da li je to posljedica izazvanog krvarenje od tabelete ili je moguce da mi je mjesecnica uranila?s obzirom da sam posljednju dobila 25.09. i da trebam dobiti odprilike u istom periodu ovaj mjesec? Ili je pak posljedica trudnoce,s obzirom da sam citala da su neki od zakova trudnoce krvarenja sadMolim vas pomozite mi,mnogo se brinemsad(((

nadine1802

14.10.2012. 19:45

03.10.2012. 19:15

Poštovani
Ovo se desilo nedavno..

Več drugi put postavljam isto,ali ocito nisam nesto dobro uradila pa mi niste odg.Naime,imala sam nezaštičen odnos 30.09. prilikom čega je doslo do toga da je dečko ejakulirao u meni.Mjesečnicu zadnju sam dobila 25.09. i imala sam taj nezasticeni odnos zadnji dan menustracije,(imala sam jos uvijek blago krvarenje pred prestanak),inače ciklusi su mi uvijek redovni,dobijem mjesečnicu 1,2 ili pak 3 dana od očekivane.S obzirom da nisam dobra u tome,da li su to bili moje plodni ili neplodni dani?Otisla sam sutradan po savjet ginekologu,i izricito sam od njih trazila da mi daju recept za tabletu poslije.Doktorica me nije ni pregledala niti pitala sto mi je,samo sam joj rekla kako mi treba recept za pilulu poslije na sto mi je ona prepisala tabletu ELLA ONe.Međutim kako nisam bila u prilici da ju kupim zbog neodstatka novaca,posavjetovala sam se u ljekarni s farmacutima gdje su mi pored ove preporučili tabletu Vikelu.Vikelu sam popila 13 sati (1.09)poslije nezasticenog odnosa.Imala sam simptome poput mucnine,glavobolje,i blagih bolova u predjelu zadnjeg djela trbuha,i danas sam imala iscjedak,gust,sličan bjelom pranju,.Krvarenje nemam jos.S obzirom da do svoje mjesečnice imam mnogo cekati da li mi mozete reci da li je jedna vikelina pilula dovoljna da me zastiti od trudnoce ili pak moram traziti utjehu u necemu drugom?Da li ce mi mjesecnica kasniti zbog uzimanja vikeline tablete?sto ukoliko ne dodje do izazvanog krvarenja?i kad ga mogu ocekivati?Zaista,toliko sam zabrinuta da konstatno mislim na to,pa cak nekad pomislim da umisljam sve ove simptome.Hitno mi je stoga bih vas zamolila da mi odgovorite na isto,MNOGO ZAHVALNA!!!!

stoga mi je porebno ponovno vase misljenje.S obzirom da sam popila Vikelu 1.10.dobila sam blago krvarenje 5.10 koje je trajalo tri dana,smedjkasti iscjedak.Nakon tri dana je prestalo.Danas 14.10.probudila sam se s bolovima u zadnjem djelu trbuha,bas ista bol kao kad dobijem mjesecnicu i imam ponovno krvarenje,blazeg intenziteta.Da li je to posljedica izazvanog krvarenje od tabelete ili je moguce da mi je mjesecnica uranila?s obzirom da sam posljednju dobila 25.09. i da trebam dobiti odprilike u istom periodu ovaj mjesec? Ili je pak posljedica trudnoce,s obzirom da sam citala da su neki od zakova trudnoce krvarenja sadMolim vas pomozite mi,mnogo se brinemsad(((

15.10.2012. 09:25

tantararacici ,

dr Beljo više ne odgovara na ovom forumu pa nastavite zvati.
Moguće je ne imati nuspojave uz hitnu kontracepciju ali grčeve koje ste imali su vezani uz njih.

L.p.

15.10.2012. 09:35

nadine1802,

nebrojeno puta smo napisali da nakon hitne kontracepcije menstruacija može uraniti kako i za kasniti.
Kako bih ste otklonili sumnje na trudnoću učinite test.

l.p.

cybergirl

19.10.2012. 23:15

Poštovana,
zadnju menstruaciju imala sam 8.9., te nakon toga nisam imala odnose sa momkom do 2.10. jer se u tom periodu nismo vidjeli, medutim 28.9. sam ponovno prokrvarila te dan nakon nisam nista te ponovno 30.9.jesam i nakon tog dana opet nista...Momak i ja ne koristimo zastitu, ali svaki put ejakulira van. Menstruacija mi nije tocna u dan, obicno bude 5,6 dana razlike. Zanima me da li je moguce da je ovo krvarenje 28.9. i 30.9. bila menstruacija jer su me grudi pocele boljeti kad sam trebala dobiti menstraciju no jos ju nisam dobila, i nabubrile su te me probada trbuh, pojacano mi je bijelo pranje koje je gusce i bjelkaste je boje. Brine me da je mogucnost trudnoce jer se nije koristila zastita iako svaki put ejakulira van, strah me zbog one "ljubavne vode" da nije doslo do necega. Koliko sam citala po internetu u vezi simptoma trudnoce nista nemam, jer nemam ni mucnine, niti povracam, stolica je uredna, apetit mi je kao i obicno..moji simptomi su jedino sto su mi grudi nabujale i bolne, donji dio trbuha me boli te obilno bijelo pranje koji mi daje osjecaj kao da sam prokrvarila a nisam. Da li je uzrok tome sto mi menstruacija jos nije dosla zbog teskog fizickog posla kojeg sam radila od 5.mj do 10.mj. te sto nisam imala spolne odnose u razmaku od 8.9.-2.10. Molim Vas da mi odgovorite i hvala Vam unaprijed.

20.10.2012. 11:05

cybergirl ,

najsigurnije je da se javite ginekologu na pregled koji će ustanoviti uzrok izostanak menstruacije uz navedene tegobe ( trudnoća, upala, cista)

L.p.

jelena_djordjo

25.10.2012. 09:10

12.09. sam popila escapelle pilulu i imala normalnu menstruaciju 20.10. ali sam 23.10 imala sexualni odnos i kondom je pukao. posto su mi to neplodni dani da li moram da popijem opet tabletu? i kolika je verovatnoca da cu ostati trudna?

25.10.2012. 19:55

jelena_djordjo ,

to vam može jedino odgovoriti ginekolog kada učini UZV pregled.

L.p.

SANDA061

27.10.2012. 13:45

postovani molim Vas da mi odgovorite.rodila sam na carski rez prije godinu i 3 dana.muz i ja smo imali odnose i muz je svrsio u mene(slucajno).izracunala sam da su mi bili plodni dani.nakon 15sati sam popila vikelu za dan poslije.zanima me kolika je mogucnost da ostanem trudna ,obzirom da nakon carskjog nije preporucljivo 2 god.ostati u drugom stanju.unaprijed veliko hvala!

Merjem123

28.10.2012. 16:55

Pozdrav!

Nakon prekida korištenja Diane 35, imala sam menstruaciju 18.09. Međutim, ovaj mjesec mi kasni 10 dana. Uradila sam dva testa, 3 i 6 dan, oba su bila negativna. Imam konstantne bolove kao u običajnom PMS-a uz pojačan smeđi i bijeli iscjedak, al menstruacije još uvijek nema. Naručena sam kod ginekologa za dva dana, priznajem da me je malo strah jer mi nikad nije kasnilo, iako mi je rečeno da se to može desiti nakon korištenja kontracepcije. Eh sad, ja Vas molim za stručno mišljenje, da mi umanjite ovu agoniju dok ne odem kod svog doktora. Nadam se da nisam prerano radila testove, rađeni su jutarnjim urinom.
Koliko vremena otprilike treba da se organizam vrati u normalan ritam?

S poštovanjem

Ancica I

30.10.2012. 11:05

Postovani,
10.10.2012.sam imala nezasticeni odnos i u roku od 12h sam popila pilulu escapelle ,dobila sam menstruaciju 15.10.(na vreme,ciklus mi traje oko 31 dan). 24.10.je usled odnosa prezervativ pukao,obratila sam se farmaceutu i rekao je da mogu opet da popijem tabletu sto sam i uradila,30.10.se pojavio braon iscedak. Zanima me da li je sve to normalno,kada da ocekujem menstruaciju i imam li razloga za brigu? Hvala unapred.

pomzg

02.11.2012. 11:35

Poštovani,
posljednju menstruaciju sam imala 15.10., ciklus mi je od 25-28 dana, sljedecu bi trebala dobiti za 7 dana(9.11.) .
jucer, 1.11., navecer skliznuo nam je kondom, moguce je da je skliznuo tek nakon svrsavanja.
je li potrebno da pijem tabletu za dan poslije?

molim vas i informaciju koje su kontracepcijske tablete dostupne bez recepta.

hvala unaprijed!

04.11.2012. 16:15

SANDA061 ,

proveli ste hitnu kontracepciju na vrijeme te je izuzetno mala šansa za trudnoću.

l.p

Ancica I ,

iscjedak je zbog tablete koja će utjecati na dolazak menstruacije tako da može i uraniti i zakasniti.

l.p.

pomzg ,

prema navedenom niste u plodnim danima iako potrebu možemo potvrditi tek nakon UZV pregleda.
Recept je potreban.

l.p.

kiki990

07.11.2012. 14:25

Poštovani,
u nedjelju sam imala nezastićen odnos, jučer sam popila novinette pilule za dan poslije u 16:30. Oko 22:00 počela je mučnina , vrtoglavica i povraćanje te je trajala čitavu noć, tako da nisam popila još dvije nakon 12 sati. Moje pitanje je što da sad radim, jer ne mogu opet prolazit sve ispočetka i da li je dovoljna samo ta prva doza od tri tablete

uplasena1234

09.11.2012. 09:55

Poštovani,
zadnju menstruaciju sam dobila 01.11.odnos sa partnerom sam imala 08.11. i tu počinju problemi. Pošto je odnos bio nezaštičen, problem je slijedeći u jednom trenutku je njemu samo "pao"(omlohavio-jednako onako kao kad doživi orgazam ali kaže da se to nije desilo da on ništa nije osjetio). I sad sam ja u panici jer neznam šta da radim dali je ikako moguće da on nije ništa osjetio a da je došlo do vrhunca, dali postoji mogućnost trudnoće iako nebi trebala biti u plodnim danima.
Pomozite sad