Autor
|
Poruka
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
23.11.2010. 16:00
Zaštita nije smanjena , probojno krvarenj u početku normalno. Tako da nemorate brinuti.
|
zoya1102
|
30.11.2010. 10:50
Poštovana,
pijem YAZ zadnjih 5 mjeseci. Na 15 tableti u trenutnom pakiranju dobila sam smeđi iscjedak i bolove kao pred menstruaciju. Sad taj iscjedak traje već treći dan.
Pri početku ovog pakiranja zaboravila sam popit drugu tabletu. Popila sam je za malo više od 12 h, a onu namijenjenu za taj dan u regularno vrijeme.
Napominjem kako sam zadnji spolni odnos imala 5 dana prije propuštene tablete. Inače dosada nisam imala problema s kontracepcijom, nakon pauze od Yasmina prešla sam na Yaz.
Kakvi su mi razlozi za brigu?
Unaprijed zahvaljujem.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
30.11.2010. 16:15
Nema razloga, kriva je tbl. koju ste zaboravili popiti .
|
Ja1
|
30.11.2010. 16:16
Poštovana doktorice,
Cura mi već 6 mjeseci pije Yaz i do sad je sve bilo u redu, te je imala redovite i uredne cikluse. Međutim sad dobila je krvarenje iako joj je ostalo još 5 rozih tableta. Većinom ih je pila u isto vrijeme, +/-1 sat, samo je prije 15-ak dana popila jednu sa 5-6 sati zakašnjenja. Zanima zbog čega je došlo do neredovitog krvarenja i treba li dalje nastaviti normalno piti ove preostale tablete, te bi li trebal imati redovitu menstruaciju kad počne piti placebo tablete.
Unaprijed hvala na odgovoru!
|
lipa mil
|
30.11.2010. 16:16
Poštovani,
molila bih Vas za jednu informaciju. Zbog problema sa aknama pila sam Diane godinu dana, te sam nakon njih prešla na Yaz teblete. Zanima me kakva je mogućnost da se akne ponovno vrate? Prilikom uzimanja tableta, lice mi se super očistilo, pa se bojim da se opet takav ten ne vrati. Jer bi trebala prestat pit Yaz budući da ih pijem godinu dana.
Lijep pozdrav
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
01.12.2010. 21:15
ja1 krvarenje se javilo radi preskočene tbl. i naka popije ostale tbl. i sve će biti ok.
lipa mil Ne vidim zašto prekidate piti YAZ nakon godine dana( ako ne planirate trudnoću). Kad prekinete piti ten će se nakon nekog vremena vrati na staro stanje.
|
monikam
|
02.12.2010. 11:25
postovana...pitanje...pijem yaz vec 11 mjeseci...unutar kojih sam imala mjesec dana pauze (8 mjesec)...sve je redovno pijeno i redovne su bile menstruacije...medutim...u zadnjem mjesecu sam zaboravila 22.dan popit tabletu(to spada u onaj dio zaboravljena tableta 15.- 24.dan...napravila sam kao sto pise u uputama...popila i zaboravljenu tabletu (sa jednim danom zakasnjenja), sve dalje normalno pila i preskocila 4 bijele tablete i krenula sa novim blisterom..razumijem da mi menstruacija tek mora doci kod bijelih tableta u tom novom blisteru...al imam zuto-bijeli iscjedak...i grudi me bole..kao da su naotecene (to jos traje od kraja tog starog blistera kada sam i trebala dobit menstruaciju..(a nisam jer sam preskocila bijele tablete)...svejedno me zabrinjavaju te bolne grudi i iscjedak...i nekad me malo boli u donjem dijelu trbuha...da li su to samo hormoni??ili se moram ozbiljno zabrinuti...problem je sto sam 5 dana nakon zaboravljene tablete imala odnos...a nisam koristila zastitu..pouzdala sam se u tablete...i kako cu preskocit i onako te bijele...pomagajte!!!
|
monikam
|
02.12.2010. 12:30
ispravak...zaboravih tabletu koju sam trebala popit 17. dan(popila 18.)...a odnos sam imala 22. dan...a nakon 2 dana sam krenula sa novim blisterom...
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
02.12.2010. 23:25
Ne trebate se brinuti to je od hormona.
|
Lavy
|
03.12.2010. 16:30
Poštovana,
prvo se ispričavam zbog podužeg teksta. Imam 22 godine i godinu dana pijem kontracepcijske pilule Yaz. Već zadnjih nekoliko godina redovito imam crne ili smeđe mjesečnice, ali se nikad nisam pitala zbog čega. Znam da bi moglo biti zbog puknuća cisti na jajnicima (koje sam često imala), ali otkad pijem pilule uopće ne znam imam li ciste, jer me ništa ne boli. Imam li razloga za brigu i koji bi uzrok mogao biti tome? U međuvremenu sam bila na pregledima kod ginekologa, ali nikakvih značajnih komplikacija nemam. Također sam imala slabu zadnju mjesečnicu. Pošto pijem pilule i u roku 4 placebo pilule moram dobiti mjesečnicu, ona dolazi na zadnju pilulu tokom tog dana. Zadnju sam mjesečnicu dobila u zadnji tren, 5 sati prije uzimanja sljedeće pilule iz novog blistera. Započela je normalno (čak crveno), ali ostale dane izlazilo je tek po nekoliko smeđih kapi. Brinem se jeli uzrok jajnik (koji je nekad znao "prespavati" ciklus zbog ciste) ili je to uobičajena pojava? I još samo par pitanja: jeli moguće da ostanem trudna ako sam uredno pila pilule i ne koristila nikakve druge ljekove? Jeli moguće biti trudan i dobiti mjesečnicu dok se piju pilule?
Nadam se da ste odvojili vremena za pročitati ovo.
Unaprijed hvala!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
04.12.2010. 12:50
Ne trebate se brinuti oko toga , nije ništa strašno. Naime, kako pijete OHC vaši ciklusi su kraći jer je i sluznica ( endometrij) tanji pa je i za očekivati da nakon 1-2 krvarenja( koje kod Vas nastupi na zadnjoj placebo tbl.) uslijedi tamno jer Vi počinjete novi blister s kojim unosite nove doze hormona koji djeluju na sluznicu pa nema više nastavka krvarenja( šta je i uloga OHC).Ako se pilule piju redovito i bez preskakanja nema trudnoće.
|
Emili06
|
07.01.2011. 13:51
Jutro, Zaboravila sam popiti svijetloruzicastu tabletu treci tjedan, znaci onaj period od 15.-24., zakasnila sam 12 sati i 03 minute. Automatski sam popila tu tabletu i sad ne znam sto da jos radim. Molim vas da mi sto prije odgovorite. Unaprijed hvala.
|
Ivaa@
|
08.01.2011. 01:00
imam jedno pitanje.....zaboravila sam ustvari izgubila kutiju sa tabletam i tako nisam popila na vrijeme u koje pijem (22h) vec sam popila ujutro u (8h ) cim sa, otisla ujutro u ljekarnu da kupim.....zanima me trebam li biti zabrinuta i dali moram koristiti dodatnu zastitu...posto na kutiji od tablete pise ako kasnim manje od 12 sati sve je uredu...zanima me Vase misljenje...hvala .
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
08.01.2011. 22:30
Emili06 nastavite piti dalje, ali preskočite bijele.
Ivaa@ Tako je , popili ste unutar 12 sati pa ne trebate poduzimati ništa već nastaviti piti dalje po shemi.
|
Angel20
|
09.01.2011. 17:12
Poštovani,
pijem YAZ već 6 mjeseci bez prestanka, no sada nisam popila 3 tablete za redom. (12,13 i 14. = 2. red) Danas mi je već počela menstruacija. Moje pitanje je, da li da danas samo popijem onu tabletu koja mi je namijenjena za danas, ili što da napravim? Nisam u mogućnosti sada se javiti doktorici, a htjela bi što brže riješiti problem i nastaviti piti. Hvala.
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
09.01.2011. 21:25
One tbl. koje su ostale bacite u smeće i počnite sa novim blisterom.
|
marija07
|
11.01.2011. 18:20
postovanje,imam dva pitanja.utjece li yaz na kontaktne lece i opcenito na dioptriju?i smije li se uz yaz popiti na primjer neofen?
hvala!
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
12.01.2011. 12:15
Ne utječe i možete popiti Neofen.
|
malibu
|
12.01.2011. 18:46
počela sam piti yaz u 7.mj.'10. pa sam ih morala prestati uzimati u 9.mj radi operacije i opet sam ih počela u 10.mj. Prije prestanka uzimanja nisam imala nuspojave kao što su glavobolje i vrtoglavica. vrtoglavica je bila snažna, bila sam u bolnici i sve je u redu (nalazi), pa su mi rekli da bi moglo biti od tableta. ja ih nebih htjela prestati uzimati 1. jer mi služe kao kontracepcija a 2. jer sam ih tek počela uzimati nakon stanke i ako ih prekinem mislim da onda najbolje da se više ne vraćam nikad, jer nije dobro prekidati i ponovno uzimati. također ih nebih htjela ni mijenjati zbog istog razloga, jer povećava rizik za bolesti, ako sam u pravu.. ako mi se vrtoglavica ponovi, neznam što da radim?
|
Natalija Beljo, dr. med.
|
13.01.2011. 17:55
Nažalost ako bi se ponovilo morati ćete prekinuti piti OHC.
|