Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


cijepivo protiv hpv?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana

02.06.2004. 13:01

Imam partnera koji ima hpv,moji su nalazi negativni,pročitala sam da postoji cijepivo protiv tog virusa,da li je još ono u fazi istraživanja ili je dostupno na tržištu i ako možda znate koliko je učinkovito i sigurno takvo cijepljenje?
Možete li mi još reči je li HPV moguće izlječiti tj.staviti virus u stanje mirovanja?Znam da on trajno ostaje ne koži zaražene osobe..Znaci li to da je prijenos na oba partnera kad tad nužan ako odluče imati dijecu?
Njemu je rečeno da niti kondom nije sigurna zaštita jer se HPV ne prenosi spermom vec fizickim kontaktom..koliko je siguran odnos s zarazenom osobom uz korištenje kondoma kao zaštite?

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

02.06.2004. 23:53



Sto se tice cjepiva po mojim spoznajama za sad se ne rabi rutinski.
Problem cjepiva je u tome sto ono djeluje samo na 1 tip virusa dok na ostale tipove HPV virusa ne djeluje.Smatram da bi u skoro vrijeme cjepivo moglo biti dostupno.Za sad je usjpesno samo za tip 16 HPV.
Cjepivo ce biti uspjesno znatno, no potrebno je jos vremena da bi se
moglo govoriti o uspjesnosti.Nuspojave ne bit trebale biti ili su minimalne.Postoji citav niz faktora koji aktivira virus, kod muskaraca je opazeno npr. da je pusenje jedan od tih faktora dok se ostali faktori mogu za sad nagadati.Sto se tice samog tijeka infekcije nemoguce je predvidjeti, moze samo jednom izbiti i nikad vise, ili nazalost kod nekih cesce izbija.Kondom sprijecava prijenos infekcije te je kao takav siguran.Sto se tice prenosa na drugog partnera on ne mora biti nuzan, naime odnosi se odrzavaju samo s kondomom tek u slucaju ponovnog izbijanja infekcije tj. za vrijeme lijecenja dok se promjene ne povuku.
Kod zena je potrebno redovito provoditi Papa test 1-2x godisnje.Jako je bitno odredit tip virusa tj. radi li se visoko ili nisko rizicnom tipu virusa kod zena.