Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Crvena mrlja na ruci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lorenna5

26.08.2011. 13:10

Poštovani,

prije nekoliko dana na podlaktici mi se pojavila okrugla mrljica promjera malo više od pola cm. U početku je izgledala kao nekakav lišaj, suha i roskasta, a tijekom sljedećih dana rub se uzdignuo i malo je potamnila, trenutno izgleda kao mali krater sa suhom sredinom gdje se koža ljušti. Ne osjećam peckanje ili svrbež. Moram napomenuti da su mi se slične, suhe flekice znale javljati i prije, ali nikad nisu bile ovako uočljive. Uglavnom bi prolazile kroz koji tjedan, a uvijek je bila riječ o samo jednoj, dakle nikad se nisu širile po tijelu, i uvijek su se pojavljivale na rukama.
Namjeravam posjetiti dermatologa, ali željela bih vas ipak prije pitati imam li razloga za zabrinutost, tj. mogu li takve flekice biti simptom neke veće bolesti ili je riječ o "samo" kožnom oboljenju?
Ne znam je li na vašoj stranici dopušteno objavljivanje slika, ali stavit ću link pa ga vi slobodno uklonite nakon što pogledate sliku. Jednostavnije je kad vidite o čemu se radi.
http://imageshack.us/photo/my-images/684/sam0879d.jpg/

Zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.08.2011. 12:15

Mislim da nemate većeg razloga za brigu. Promjena ne izgleda kao dio neke "veće bolesti". Bilo bi dobro prvo učiniti mikološku obradu (pretragu na gljive). Ako nalaz bude negativan, vjerojatno će pomoći kortikosteroidna krema. Ako se utvrdi gljivična infekcija, treba primijeniti lokalni antimikotik.